Ljubitelji čokolade, pozor, imamo top recept za kekse od čokolade punjene čokoladom. Da, na ovu biste obavijest trebali obratiti pažnju, osobito ako volite omiljene thumbprint keksiće, one male napasti koje tako lijepo izgledaju kad ih rade profesionalci, ali kad se s njima uhvatimo ukoštac u vlastitoj kuhinji, znaju nas dobro izgnjaviti.
Ako ste ih ikad pokušali ispeći, sigurno znate o čemu je riječ. Keksi čije ime znači "otisak palca" trebali bi biti lijepog i pravilnog okruglastog oblika, no zbog tehnike izrade, koja podrazumijeva utiskivanje palca, prsta, vrha kuhače ili nečeg sličnog u kuglice od tijesta, thumbprintići manje vještih slastičara češto budu pomalo "congulasti" i ispucani. A to je šteta, kad uz koji dobar trik mogu izgledati baš savršeno, kao iz kuharice.
Super caku za najljepše thumbprint keksiće pronašli smo na Instagramu Maje Jalšovec. Bivša natjecateljica Masterchefa objavila je dobar i jednostavan recept za vrlo, vrlo čokoladne thumbprint keksiće, a uz njega i video u kojem je otkrila malu caku uz koju će baš svaki keksić imati savršen okruglast oblik i lijepu, glatku površinu. Uz Majino dopuštenje prenosimo vam recept i video, a nestrpljivcima ćemo odmah otkriti: caka je u sasvim običnoj - čaši.
Maja također poručuje kako je bitna stavka za uspjeh ovog recepta korištenje svjetlosmeđeg muscovado šećera te da je jako važno ohladiti keksiće sat vremena u hladnjaku prije pečenja kako se ne bi razlili dok su u pećnici pa uvažite njene savjete.
Čokoladni keksići
Sastojci
170 g maslaca
160 g muscovado svjetlosmeđi šećer
40 g običnog šećera
vanili ekstrakt
2 žumanjka
40 g kakaa
malo soli
5 g praška za pecivo
190 g glatkog brašna
Priprema:
Prvo miksajte maslac sobne temperature skupa sa smeđim šećerom i običnim šećerom dok se ne zapjeni, onda dodajte žumanjke, ponovo miksajte 2 minute pa dodajte kakao, sol i prašak za pecivo te na kraju brašno.
Formirajte kuglice i napravite udubljenja pa kekse ohladite oko jedan sat u hladnjaku. U protivnom, kolačići će se “razliti” u pećnici.
Pecite na 180 stupnjeva 7 minuta i onda čašom oko keksića radite krugove te potom još malo žličicom pritisnite udubljenje u sredini u koji ćete staviti nadjev.
Nadjev je ganache od 200 g čokolade i 120 g slatkog vrhnja. Samo prelijte vruće vrhnje po čokoladi, izmješajte i to je dovoljno.
Kada napunite keksiće pustite ih da se ohlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....