StoryEditorOCM
RegionalDOBIVENA DOPUSNICA

Zadarsko sveučilište ima novi studij koji će izvoditi zajedno sa Agronomskim fakultetom. "Mediteranska poljoprivreda" upisat će prvih 20 studenata

Piše AVŠ
8. rujna 2021. - 09:42

Na Sveučilištu u Zadru otvoren je natječaj za prijavu na novi diplomski sveučilišni studijski program "Mediteranska poljoprivreda", koji će zajednički izvoditi Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Agronomski fakultet iz Zagreba.

Za taj novi program Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je dopusnicu nakon što su Senati Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Zadru donijeli Odluku o ustroju i izvedbi novog zajedničkog studijskog programa.

Za akademsku godinu 2021./22. upisna kvota je 20 studenata, po 10 na svakom od dva planirana smjera, "Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo" te "Povrćarstvo, aromatično, ljekovito i ukrasno bilje". Studij je dvogodišnji i dijeli se na šest trimestara, s time da se prva dva trimestra izvode na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a svi preostali na Sveučilištu u Zadru.

Dobivanju dopusnice prethodili su kompleksan rad i analize zajedničke radne skupine s obiju visokoškolskih institucija te neovisan recenzentski postupak studijskog programa. Studij započinje kao redoviti, ali se u sljedećoj fazi planira uvesti i izvanredni studij, te u konačnici i združeni studij s partnerima izvan Hrvatske.

Dvije institucije, jedna diploma

- Ovo je značajan iskorak za obje partnerske institucije jer se ovim studijem zaokružuje visokoobrazovni ciklus na Sveučilištu u Zadru, a obzirom da se do sada izvodio samo preddiplomski studij Primijenjena ekologija u poljoprivredi, ali i za Agronomski fakultet koji ovim partnerstvom dobiva znanstveno-stručne i resursne preduvjete upravo u Mediteranu za specifičan mediteranski studijski program. Završetkom ovoga studija stiče se zajednička diploma obiju institucija, kaže izv. prof. dr. sc. Zoran Šikić, koordinator zajedničkog diplomskog studija na Sveučilištu u Zadru.

Novi studijski program, osim što ga zajednički izvodi više institucija, bit će specifičan po tome što će počivati na uvažavanju posebnosti Mediterana, održivosti i novim tehnologijama. Samim time očekivanja su da će Studij biti atraktivan i životan te da će pobuditi interes mladih ljudi, budućih studenata, da odgovore novim izazovima vezanim za hranu općenito, ali posebno kad je u pitanju njezina kvaliteta i zdravlje ljudi u značajno izmijenjenim okolišnim uvjetima.

27. listopad 2025 05:10