StoryEditorOCM
S mora i krajaSvi pričaju o njemu

Nevjerojatno jelo koje je osvojilo Dalmaciju krije tajnu - što se to kuhalo u gastro okršaju? Otkrijte u fotogaleriji!

Piše Stanislav Soldo
27. srpnja 2025. - 20:59

Brudetijada u Opuzenu postala je jedno od najprepoznatljivijih ljetnih gastro natjecanja u Dalmaciji, okupljajući zaljubljenike u tradicionalnu kuhinju, lokalne specijalitete i dobru zabavu. Ova jedinstvena manifestacija posvećena je brudetu – kultnom jelu neretvanskog kraja i svake godine zadnjih dana srpnju pretvara Opuzen u središte kulinarske kreativnosti i zajedništva pod budnim okom družbe Pivčeva kala.

Natjecateljski timovi iz čitave doline Neretve i susjedne Hercegovine, a ove ih je godine bilo trinaest dolaze pokazati svoje vještine u pripremi najukusnijeg brudeta, koristeći tajne obiteljskih recepata, svježu ribu i lokalne začine. Posjetitelji uz mirise i okuse brudeta uživali su u zabavno-glazbenom programu, kojega nije omela ni ljetna kiša koja je počela padati. Brudetijada nije samo natjecanje to je prava proslava kulture, tradicije i ljeta, događaj koji povezuje generacije i promovira Opuzensku gostoljubivost i gastronomsku baštinu. Ako tražite autentično ljetno iskustvo, Brudetijada u Opuzenu je nezaobilazna destinacija!

Brudet je jedno od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jela neretvanskog kraja, duboko ukorijenjeno u svakodnevicu ljudi koji žive uz rijeku Neretvu. Ovo bogato riblje jelo, koje se kuha s ljubavlju i strpljenjem, prenosi se generacijama kao obiteljska tajna i simbol zajedničkih trenutaka za stolom.

U svom izvornom obliku, neretvanski brudet priprema se od riječnih i morskih riba, najčešće žaba i jegulje, uz dodatak luka, češnjaka, domaće rajčice, maslinovog ulja, vinskog octa i karakterističnih začina. Ono što ga izdvaja je specifičan način kuhanja – „na tihoj vatri, bez miješanja“, gdje se teća samo povremeno protrese kako se riba ne bi raspala.

Brudet nije samo jelo – to je simbol identiteta neretvanskog kraja, spoj prirode, tradicije i mediteranske kuhinje. Poslužuje se najčešće uz palentu, a svaka kuća, svako selo i svaki kuhar ima svoju verziju jer brudet se ne kuha samo po receptu, već po osjećaju i sjećanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 05:56