StoryEditorOCM
S mora i krajaČudo s Komarne

Od krša stvorili plodne terase i postali najljepše vinogorje u Europi. Direktor Štimac otkriva nam tajnu uspjeha

Piše Stanislav Soldo
23. studenog 2025. - 14:45
‘Naš ekološki pristup temelji se na prirodnim procesima – bez mineralnih gnojiva, pesticida i herbicida, uz minimalno kultiviranje tla‘, objašnjava Damir Štimac, direktor vinarije RizmanSaša Burić/Cropix, Privatni album

Na južnim obroncima općine Slivno tamo gdje se krš susreće s morem, a pogled s vinograda gubi u plavetnilu Pelješkog mosta, rađa se priča o spoju prirode, poljoprivrede i održivog turizma.

Vinogorje Komarna danas je jedno od najboljih primjera kako se ruralni prostor može pretvoriti u autentičnu i održivu turističku destinaciju – bez gubitka svog izvornog identiteta.

U središtu te priče nalazi se Vinarija Rizman, pionir vinogradarstva u Komarni i jedan od nositelja vizije razvoja cijelog kraja. Direktor vinarije, Damir Štimac, prisjeća se početaka, kada je od kamenitog krša i bure trebalo stvoriti plodne terase.

– Naš ekološki pristup temelji se na prirodnim procesima – bez mineralnih gnojiva, pesticida i herbicida, uz minimalno kultiviranje tla. Umjesto toga, koristimo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 07:01