Bez ljubavi prema prirodi nema vinogradarstva i vinarstva, posebno nema vrhunskog vina u čijoj se kapljici zrcali trud, rad i nadasve tradicijski pristup u obradi vinograda, od sadnje, uzgoja, rezidbe, pa sve do sočnih bobica iz kojih će se iscijediti "božanski nektar". Upravo je to ključ uspjeha koji se godinama primjenjuje u najmlađem hrvatskom vinogorju, onom na Komarni, gdje na površini od gotovo stotinu hektara raste pola milijuna trsova.
Krenete li Jadranskom magistralom prema Dubrovniku i Pelješcu, tek koji kilometar od plodne neretvanske doline išarane plantažama mandarina naći ćete se u najmlađem hrvatskom vinogorju Komarne, carstvu lozu, gdje svaki kamen ima svoju priču. Sve do unatrag dvadesetak godina tu doslovno ničega nije bilo. Samo krš, makija i šikara. Ni najoptimističniji vizionari tog doba nisu mogli vjerovati da će danas ovaj prostor, koji svojim izgledom podsjeća na Toskanu postati najmlađe hrvatsko vinogorje s Pelješkim mostom u dvorištu.
Od grka do cetinke
Vinogorje Komarna počinje svoju priču 2005 kad je obitelj Štimac pokrenula pripremu terena, a potom i sadnju dugotrajnih nasada maslina i vinove loze. Nakon njih projektu se priključuju i ostali: Saint Hills, Terra Madre, Volarević, zadruge Neretvanski branitelj i Modro-zelena i Deak. Ukupno nas u vinogorju Komarna ima 7, s posađenih 90 hektara vinograda i 10 hektara maslinika.
Specifični smo i po tome što svi proizvođači imaju ekološku poljoprivredu, naglašava Damir Štimac iz vinarije Rizman.
U našim vinogradima otpočetka je bila jasna vizija strukture naših nasada vinove loze u kojoj smo prednost dali našim autohtonim dalmatinskim sortama, znajući da imaju veliki potencijal i da ćemo s njima moći ostvariti planirano. Uz to vodio sam se i mišlju sa čestih putovanja da gost uglavnom želi jesti i piti ono što je dobro i lokalno tako da je i to doprinijelo odabiru našeg sortimenta. Naravno, ne treba zaboraviti da su upravo lokalne sorte preživjele na ovim prostorima upravo njihovom otpornošću i prilagodbi lokalitetu i uvjetima što je također pomoglo odabiru. Tako danas u našim vinogradima 90% nasada čine sorte plavac mali, pošip i tribidrag od kojih radimo i naša najvažnija vina. Uz njih smo još posadili grk te u manjim količinama cetinku, malvasiju dubrovačku, maraštinu, vugavu, dobričić, bratkovinu, pošip crni, bogdanušu i plavac sivi.
S Komarne prema čitavom svijetu teku premium vina, koja se rade isključivo od vlastitog ekološkog grožđa. Na taj način kontroliramo cijeli ciklus od vinograda do boce te stvaramo neraskidivi odnos povjerenja s našim kupcima. Naša vina i ulja su tržišno prepoznata, dobivaju visoke ocjene na natjecanjima i imaju veliki broj svojih kupaca, kaže Damir Štimac iz vinarije Rizman.
A vina potekla iz vinarije Volarević brendirana su pod oznakom Syrtis sa stiliziranim slovom S na etiketi.
Syrtis je davno ime Pruda, malog mjesta nadomak Metkoviću, odakle potječe obitelj Volarević. Tako su ga nazivali stari Rimljani pa je u tu čast vino dobilo ime. U paleti kvalitetnih vina nalazi se vino Volarević, "Kremena" Dubrovačka Malvasija. Vino je napravljeno od autohtone dalmatinske sorte dubrovačka malvasija. Grožđe dolazi s brda Kremena smještenog u vinogorju Komarna, a tlo karakteriziraju unikatni fosili školjaka i listova masline. Mate Volarević nam kaže da je u planu izgradnja moderne vinarije i kušaonice vina, čime bi se zaokružila ova vinska priča kao dio ruralnog turizma.
Na lokaciji Kremena, nakon dugogodišnjeg bavljenja agrumima, vlasnik vinarije Damir Deak 2011. godine posadio je vinograde sjećajući se želje i u čast svoga prerano preminuloga oca – ćaće, po kojemu se gradio vinski brand "Ćaća moj", za koji je vinarija Deak dobila brojne zlatne medalje.
U vinariji Terra Madre 80 % plavac, u sjevernim dijelovima nam je pošip i chardonnay, a ima i 15% syraha i caberneta, što je izvrsna formula za pravljenje vrhunskih vina, reći će Davor Martinović.
Između dva turistička bisera
Vinogrje Komarna ima svoj put od kamenitog krša do vinske destinacije. Vinsku destinaciju ne čini samo vinograd, ona je i kompletna ponuda s autentičnim iskustvom svega onog najboljeg što taj lokalitet može dati. Gosti su danas sve zahtjevniji i radoznaliji te sve više putuju i žele upoznavati lokalne običaje i gastronomiju. Vino je neizostavni dio svakog obroka, uz njega naravno i ulje. Uz podrum i kušaonicu u kojima se gostima može sve to prezentirati i poslužiti, nužan je i kvalitetan smještaj te svi popratni sadržaji koji će učiniti da se taj gost zadrži ne 2 sata već minimalno 2-3 dana.
Dakle, radi se o vinskom turizmu odnosno objektima na poljoprivrednom imanju koji su svi u svrsi obavljanja poljoprivredne djelatnosti jer će taj gost u konačnici ostati i konzumirati sve proizvode koje to imanje proizvodi.
Vinogorje Komarna je na pola puta između Splita i Dubrovnika, naša dva turistička bisera ujedno i najposjećenija grada na obali. Svjedočimo sve većoj gužvi turista u tim gradovima. Ovakve ruralne destinacije kao vinogorje Komarna ili cijeli Pelješac ili Konavle su upravo idealna mjesta gdje se takvi gosti mogu uputiti u netaknutu i čistu prirodu u kojima im se može ponuditi lokalni ekološki proizvod uklopljen u vrhunsku gastronomiju uz dobar servis, šetnju kroz nasade ili berbu grožđa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....