Splitsko-dalmatinska županija danas je postala službeni kandidat za titulu Europske regije gastronomije 2027., priznanje koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).
Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa – Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravila je tijekom ovog tjedna u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027.
Tijekom posjeta članovi komisije obišli su ključne projekte i inicijative u županiji, uključujući Regionalni centar kompetentnosti u Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu, etno-agro park Stella Croatica, Muzej uja u Škripu, vinariju Stina u Bolu, tvornicu Sardina u Postirima, studentski restoran u sklopu Kampusa na Sveučilištu u Splitu te niz restorana i poljoprivrednih gospodarstava, gdje su kroz radionice i degustacije kušali tradicionalna dalmatinska jela i proizvode. Komisija je održala i sadržajan sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije Stipom Čogeljom, zamjenikom župana, i Mateom Dorčić, pročelnicom Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet vezano uz inicijative koju regionalna samouprava pruža u području poljoprivrede i gastronomije. Osim toga, Komisija je tijekom posjeta razgovarala s više od 75 dionika – s direktorima lokalnih turističkih zajednica, odgojno-obrazovnim djelatnicima, enolozima, kuharima te raznim dionicima iz privatnog turističkog sektora.
– Tijekom ovog posjeta trudili smo se pokazati najbolje što Splitsko-dalmatinska županija ima, a istovremeno smo stekli vrijedno iskustvo i znanje. Poveznica s IGCAT-om velika je prilika za nas, a ovo je samo dio onoga što naša županija može ponuditi. Pred nama je još mnogo posla, učvršćivanje suradnje s Institutom i nastavak rada na različitim područjima kako bismo ovu titulu i opravdali – poručila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.
Sentmartí, jedan od članova Komisije, posebno je istaknuo dalmatinsku marendu.
– Posebno me se dojmila dalmatinska marenda i činjenica da je Dalmatinci ne doživljavaju samo kao obrok, već kao trenutak kada se, uz domaća jela, povezuju i druže, što mislim da daje dodatnu vrijednost dalmatinskoj gastronomiji – izjavio je.
U projektu, uz Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije, koja je nositelj, sudjeluju i Splitsko-dalmatinska županija, Hrvatska gospodarska komora, Ekonomski fakultet u Splitu i ŠKMER. Komisija će u narednim danima dostaviti preporuke koje Splitsko-dalmatinska županija treba ispuniti prije službene svečanosti dodjele nagrade. Ova titula omogućit će Splitsko-dalmatinskoj županiji daljnje jačanje imidža kao gastronomske destinacije, omogućiti veliku vidljivost i prezentaciju projekata vezanih uz gastronomiju u medijima te stvaranje novih prilika za povezivanje poljoprivrede, turizma i obrazovanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....