StoryEditorOCM
ZabavaUsuSRET KORIZMI

Danas se najedite krafena i mesa jer već sutra je post i nemrs. Donosimo recept za tradicionalno jelo koje se spremalo za Pepelnicu, jer priprema treba početi dan ranije

Piše M. R. K.
4. ožujka 2025. - 20:15

Nasitite se danas još šporkih makarula i krafena jer već sutra običaji vjernicima nalažu post i nemrs. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu jede se nešto posno i bez mesa, a u nas je se za prvi dan korizme najčešće pripremala posna juha od slanića, odnosno slanutka. Dok priroda ne potjera prvo proljetno povrće i samoniklo bilje suhe grahorice i riba gotovo su jedini izbor jela za iduće tjedne. Donosimo recept za gustu posnu juhu od slanića s patatama jer priprema ovoga jela, ako ne koristite slanić iz konzerve, treba početi već danas. Suhi slanić naime najprije treba potopiti u hladnu  vodu, najčešće večer prije.

Evo što vam je potrebno za gustu juhu od slanića s patatama:

300 grama slanića, 150 g patata, 50 g mrkve, 2 režnja češnjaka, mala glavica luka, komadić seleni, 2 žlice maslinovog ulja, list lovora, sol i papra.

Priprema:

Suhi slanić namočiti u vodi da odstoji preko noći. Svo povrće izrezati na kockice pa zapržiti na  laganoj vatri nekoliko minuta miješajući. Dodati slanić i vodu i kuhati 90 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja izdvojiti zaimaču slanića  i krumpira pa to izblendati ručnim mikserom i sve vratiti natrag u lonac kao bi se jelo zgusnulo.

Na dubrovačkom području uz slanić se u korizmi najčešće jela slana srđela ili skurini, sitna riba koja je u dubrovački kraj  stizala sušena na dimu iz rijeke Crnojevića sa Skadarskog jezera. Skurin je zbog zagađenja gotovo potpuno nestao i jezera, a potpuno s naših trpeza, no ostala je izreka „suh ko skurin” za one izuzetno mršave.

25. listopad 2025 23:57