 
Nasitite se danas još šporkih makarula i krafena jer već sutra običaji vjernicima nalažu post i nemrs. Na Čistu srijedu ili Pepelnicu jede se nešto posno i bez mesa, a u nas je se za prvi dan korizme najčešće pripremala posna juha od slanića, odnosno slanutka. Dok priroda ne potjera prvo proljetno povrće i samoniklo bilje suhe grahorice i riba gotovo su jedini izbor jela za iduće tjedne. Donosimo recept za gustu posnu juhu od slanića s patatama jer priprema ovoga jela, ako ne koristite slanić iz konzerve, treba početi već danas. Suhi slanić naime najprije treba potopiti u hladnu vodu, najčešće večer prije.
Evo što vam je potrebno za gustu juhu od slanića s patatama:
300 grama slanića, 150 g patata, 50 g mrkve, 2 režnja češnjaka, mala glavica luka, komadić seleni, 2 žlice maslinovog ulja, list lovora, sol i papra.
Priprema:
Suhi slanić namočiti u vodi da odstoji preko noći. Svo povrće izrezati na kockice pa zapržiti na laganoj vatri nekoliko minuta miješajući. Dodati slanić i vodu i kuhati 90 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja izdvojiti zaimaču slanića i krumpira pa to izblendati ručnim mikserom i sve vratiti natrag u lonac kao bi se jelo zgusnulo.
Na dubrovačkom području uz slanić se u korizmi najčešće jela slana srđela ili skurini, sitna riba koja je u dubrovački kraj stizala sušena na dimu iz rijeke Crnojevića sa Skadarskog jezera. Skurin je zbog zagađenja gotovo potpuno nestao i jezera, a potpuno s naših trpeza, no ostala je izreka „suh ko skurin” za one izuzetno mršave.
 
 
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....