Ovaj recept spaja klasičnu pripremu s nekoliko trikova za još bogatiji i kremastiji okus. Rezultat je desert koji se topi u ustima i izgleda kao da ste uložili sate truda, predlaže Žena.hr
Sastojci:
2 pakiranja (oko 400 g) petit beurre keksa
200 ml hladnog mlijeka ili crne kave
2 vrećice pudinga od vanilije
800 ml punomasnog mlijeka
6-8 žlica šećera (ili po ukusu)
1 žličica ekstrakta vanilije
500 ml vrhnja za šlag (s minimalno 35% mliječne masti)
Za čokoladni ganache:
150 g tamne čokolade (minimalno 50% kakaa)
150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Započnite pripremom kreme kako bi imala dovoljno vremena da se ohladi. U loncu pomiješajte prašak za puding, šećer i otprilike 150 ml hladnog mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja. Kada mlijeko prokuha, smanjite vatru i polako ulijte smjesu s pudingom, neprestano miješajući pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kuhajte kremu 2-3 minute dok se ne zgusne. Maknite lonac s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte. Površinu vrućeg pudinga odmah prekrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje cijelu površinu – to će spriječiti stvaranje korice. Ostavite puding da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u hladnjak na barem sat vremena. Dok se puding hladi, pripremite kalup dimenzija otprilike 20x30 cm. Kada je puding potpuno hladan, u zasebnoj posudi čvrsto istucite vrhnje za šlag. Ohlađeni puding najprije kratko izmiksajte mikserom kako bi ponovno postao kremast, a zatim ga žlicu po žlicu, laganim pokretima špatulom, umiješajte u tučeno vrhnje dok ne dobijete homogenu i prozračnu kremu.Sada je vrijeme za slaganje. Kekse kratko umačite u hladno mlijeko ili kavu i slažite ih na dno kalupa, jedan do drugoga. Ako je potrebno, prelomite kekse kako biste popunili sve praznine. Preko prvog sloja keksa ravnomjerno rasporedite trećinu kreme. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, a kolač završite slojem kreme. Za pripremu ganachea, vrhnje za šlag zagrijte do točke vrenja, a zatim ga prelijte preko sitno nasjeckane tamne čokolade. Pustite da odstoji minutu, a zatim miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Prelijte ganache preko kolača i lagano ga poravnajte. Kolač stavite u hladnjak na najmanje 6 sati, a idealno preko noći, kako bi keksi upili vlagu i omekšali, a okusi se savršeno proželi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....