StoryEditorOCM
ZabavaJEDE VAM SE KOLAČ, ALI NE I GLUTEN?

Imamo sjajan recept za štrudel od jabuka s rižinim korama i ‘kap‘ cukara!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. lipnja 2025. - 19:28

Ako ne podnosite gluten, a jede vam se štrudel od jabuka, imamo za vas sjajan recept. Sadrži vrlo malo cukara, a svi koji su ga probali rekli su da je jedan od boljih koje su jeli.

image

Drugačiji štrudel od jabuka

Dml/

Najprije valja nabaviti rižine kore. Rižine kore se izrađuju od rižina zrna, bez dodavanja pšenice ili drugih sastojaka koji sadrže gluten. To ih čini idealnim izborom za ljude s celijakijom ili preosjetljivošću na gluten, kao i za one koji jednostavno žele reducirati unos glutena u svoju prehranu. Inače se koriste za izradu proljetnih rolica, ali mogu se koristiti i u druge svrhe.

image

Rižine kore mogu se nabaviti u trgovinama zdrave prehrane

Dml/

Najprije izrendajte 3 do 4 jabuke, bolje one slatke nego kisele. Dodajte malo cimeta (ako volite), malo ruma (ako volite), koju kap ekstrakta vanilije, šaku usitnjenih oraha ili mjendula, te jedan vanilin cukar. Ako je smjesa prerijetka, dodajte malo bezglutenskih krušnih mrvica.

image

Proces pripreme

Dml/
image

Nadjev

Dml/
image

Drugačiji štrudel od jabuka

Dml/

Rižine kore najprije potočajte u vodu s limunom da omekšaju i slažite ih na dno manje vatrostalne zdjele. Slaže se 4 do 6 kora, zatim se dodaje nadjev i tako redom do vrha.

image

Evo kako izgleda kad je pečen

Dml/
image

Priprema

Dml/

Štrudel se peče na 200 C stupnjeva 40-tak minuta, dok najgornje kore ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Pustite kolač da se dobro ohladi i narežite oštrim nožem. Dobar tek!

 

 

24. listopad 2025 16:49