StoryEditorOCM
ZabavaVIKEND POSLASTICA

Na Pelješcu su nam otkrili recept za tradicionalni pandišpanj, najjednostavniji biskvit kolač za koji su dovoljna tek tri sastojka

Piše Dobra hrana
19. rujna 2025. - 10:59
Pandišpanj je tradicionalni, jednostavan i izrazito ukusan kolač često pravljen u našim južnim krajevimaTom Dubravec/cropix/

Pandišpanj, u Hrvatskoj poznat pod različitim imenima - padišpanj, pandešpanj, patišpanj, pandešpanja, dok se u Bosni i Hercegovini često naziva nutma, lagani je i spužvasti kolač koji se priprema od bjelanjaka, brašna i šećera. Radi se o jednostavnom biskvitu koji samostalno može biti ukusna slastica, a često se koristi i kao baza za torte, nadopunjen džemom, svježim voćem ili kremama.

JESTE LI ZNALI?

Podrijetlo samih spužvastih kolača veže se uz Španjolsku, gdje je u renesansnom razdoblju nastao poznati sponge cake, kolač baziran na razmućenim jajima, bez upotrebe kvasca ili praška za pecivo. Pandišpanj, (izvedenica od pan‘ di Spagna) također ne koristi kvasac za dizanje, već se prozračnost i volumen postižu pažljivim tučenjem jaja, posebice bjelanjaka. Ovaj postupak izumili su pekari sredinom 18. stoljeća i time revolucionirali način pripreme biskvita.

Na području Pelješca pandišpanj je bio svatovski kolač, ali s godinama su ga ljudi toliko zavoljeli (a i mogli su si priuštiti namirnice) da je postao sve češća poslastica na stolovima. Za pripremu nisu potrebni nikakvi posebni sastojci, samo jaja, brašno i šećer, a rezultat je nevjerojatno mekan, sočan biskvit koji zatim možete poslužiti uz malo prošeka. Zvuči baš dobro, zar ne?

Kristina Dalmatin s Pelješca za Dobru hranu je svojevremeno ispekla ovaj starinski kolač, koji se inače radi od tri sastojka, a kojem je ona dodala i limunovu koricu kako bi dobila pravi mediteranski slatki zalogaj. A mi vam donosimo njezin recept za ovu jednostavnu i prelijepu slasticu naših krajeva.

Pandišpanj

Trebat će vam:

12 jaja

12 žlica glatkog brašna

12 žlica šećera

korica 1 limuna

šećer za posipanje

malo svinjske masti

Priprema:

U posudu stavite jaja i šećer. Potrebno je najmanje pola sata kontinuiranog miksanja dok ne dobijete gustu smjesu. Brašno dodajte uz neprestano miješanje, a zatim dodajte i limunovu koricu. Kalup za pečenje namastite domaćom svinjskom masti, a zatim pažljivo ulijte u kalup. Pecite 45 do 50 minuta na temperaturi od 165 °C. Kad je sve gotovo, posipajte šećerom u prahu. Padišpanj se nakon pečenja mora ohladiti, a tek onda poslužiti, najbolje uz malo prošeka.

26. listopad 2025 15:16