Pandišpanj, u Hrvatskoj poznat pod različitim imenima - padišpanj, pandešpanj, patišpanj, pandešpanja, dok se u Bosni i Hercegovini često naziva nutma, lagani je i spužvasti kolač koji se priprema od bjelanjaka, brašna i šećera. Radi se o jednostavnom biskvitu koji samostalno može biti ukusna slastica, a često se koristi i kao baza za torte, nadopunjen džemom, svježim voćem ili kremama.
Na području Pelješca pandišpanj je bio svatovski kolač, ali s godinama su ga ljudi toliko zavoljeli (a i mogli su si priuštiti namirnice) da je postao sve češća poslastica na stolovima. Za pripremu nisu potrebni nikakvi posebni sastojci, samo jaja, brašno i šećer, a rezultat je nevjerojatno mekan, sočan biskvit koji zatim možete poslužiti uz malo prošeka. Zvuči baš dobro, zar ne?
Kristina Dalmatin s Pelješca za Dobru hranu je svojevremeno ispekla ovaj starinski kolač, koji se inače radi od tri sastojka, a kojem je ona dodala i limunovu koricu kako bi dobila pravi mediteranski slatki zalogaj. A mi vam donosimo njezin recept za ovu jednostavnu i prelijepu slasticu naših krajeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....