Domaća pinca neusporedivo je ukusnija od kupovnih. Pripema je jednostavna, ali traje... Ovo je recept za savršeno mekanu pincu.
SASTOJCI:
500 g glatkog brašna
1 suhi kvasac (7 g)
125 g šećera (a dio se može zamijeniti i medom, npr. 80 g šećera, 45 g meda)
1 žličica soli
korica dva limuna, a može i korica naranče, neprskana
100 ml mlijeka
3 jaja
1 žumanjak
1 žlica arome vanilije
1 žlica rozulina ili prošeka (može i ruma)
50 g masla
50 g svinjske masti
1 bjelanjak za premazivanje
granulirani šećer za posipanje
PRIPREMA:
Kod pripreme ovakvih tijesta važno je da sastojci budu sobne temperature, osobito masnoće koje pince čine tako mekanima, a važno je i strpljenje jer priprema zahtijeva vrijeme.
Brašno treba prosijati i pomiješati s kvascem. Dodati ostale sastojke osim masnoće. Kad se sve poveže, pomalo dodavati maslo i mast. Tijesto se miksa ili mijesi barem 10-ak minuta, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. S obzirom da ga treba dobro i dugo mijesiti, mnogo je lakše ako se koristi mikser. Prebaciti tijesto u posudu, pokriti i ostaviti na toplom cca 2 sata, dok se ne udvostruči.
Tijesto premijesiti, po potrebi minimalno dodati brašna ako je previše ljepljivo, i ostaviti još jedan sat da se diže.
Pećnicu zagrijati na 160 Celzijevih stupnjeva.
Nakon drugog dizanja, tijesto podijeliti na dva dijela, oblikovati pince i ostaviti još 15-ak minuta na toplom.
Premazati pince bjelanjcima, škarama zarezati križ po sredini i posuti granulama šećera (dobro ih je imati za različita slatka peciva).
Peći oko 25 minuta na 160 stupnjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....