StoryEditorOCM
ZabavaUOČI USKRSA

Najmekša pinca: jedna od tajni leži u sastojku kojeg su koristile bake

Piše S. R.
8. travnja 2025. - 13:12

Domaća pinca neusporedivo je ukusnija od kupovnih. Pripema je jednostavna, ali traje... Ovo je recept za savršeno mekanu pincu.

 

SASTOJCI:

500 g glatkog brašna

1 suhi kvasac (7 g)

125 g šećera (a dio se može zamijeniti i medom, npr. 80 g šećera, 45 g meda)

1 žličica soli

korica dva limuna, a može i korica naranče, neprskana

100 ml mlijeka

3 jaja

1 žumanjak

1 žlica arome vanilije

1 žlica rozulina ili prošeka (može i ruma)

50 g masla

50 g svinjske masti

1 bjelanjak za premazivanje

granulirani šećer za posipanje

image

Masnoće za pincu: pola masla, pola masti

Dubrovački Vjesnik/Dubrovački Vjesnik

PRIPREMA:

Kod pripreme ovakvih tijesta važno je da sastojci budu sobne temperature, osobito masnoće koje pince čine tako mekanima, a važno je i strpljenje jer priprema zahtijeva vrijeme.

Brašno treba prosijati i pomiješati s kvascem. Dodati ostale sastojke osim masnoće. Kad se sve poveže, pomalo dodavati maslo i mast. Tijesto se miksa ili mijesi barem 10-ak minuta, odnosno dok se ne počne odvajati od posude. S obzirom da ga treba dobro i dugo mijesiti, mnogo je lakše ako se koristi mikser. Prebaciti tijesto u posudu, pokriti i ostaviti na toplom cca 2 sata, dok se ne udvostruči.

Tijesto premijesiti, po potrebi minimalno dodati brašna ako je previše ljepljivo, i ostaviti još jedan sat da se diže.

Pećnicu zagrijati na 160 Celzijevih stupnjeva.

Nakon drugog dizanja, tijesto podijeliti na dva dijela, oblikovati pince i ostaviti još 15-ak minuta na toplom.

Premazati pince bjelanjcima, škarama zarezati križ po sredini i posuti granulama šećera (dobro ih je imati za različita slatka peciva).

Peći oko 25 minuta na 160 stupnjeva.

26. listopad 2025 05:51