StoryEditorOCM
ZabavaRECEPT

Nedjelja je, nešto slatko se treba staviti ‘pod zub‘: crno-bijeli muffini koji uvijek uspijevaju

Piše D. V.
9. studenog 2025. - 11:46

Nedjelja je, nešto slatko se treba staviti ‘pod zub‘. Muffini su jedna od onih slastica koja teško da neće uspjeti čak i najvećim amaterima u kuhinji, a ako se pripremaju po provjereno dobrim receptima, bit će sočni i neće ih se moći zasititi ni najmlađi, ali ni najstariji. Volimo ih i zato što je priprema prilično jednostavna, iza njih ne ostaje puno prljavog suđa, a u miješanju smjese mogu pomagati svi ukućani, donosi Dobra hrana. Gotovi su brzinski pa ih možete pripremiti i kada vam na vrata pokucaju iznenadni gosti, a želite li ih napraviti posebnijima, uvijek ih možete napuniti slatkim namazima, kremama, džemom ili na vrh svakog istisnuti kremu pa ih pretvoriti u cupcakes. Mogućnosti je nebrojeno mnogo, a mi vam u nastavku ostavljamo tri recepta s kojima ne možete pogriješiti, bez obzira na to volite li više klasični mramorni biskvit, superčokoladne muffine ili najklasičnije od vanilije.

CRNO-BIJELI BISKVIT KOJI UVIJEK USPIJEVA

Za dodatnu sočnost ovih muffina zaslužne su banane, ali ako vam nisu pri ruci, u smjesu uvijek možete ubaciti i ribane jabuke ili mrkvu. Također, začiniti ih možete po samo svom guštu. Dobra opcija će biti vanilija u prahu, cimet, kardamom, korica limuna ili naranče... Smjesu uvijek možete podijeliti na dva dijela pa raditi crne i bijele muffine, a možete kombinirati i obje pa napraviti mramornu varijantu.

 

Trebat će vam:

120 g maslaca sobne temperature

1 šalica šećera

1 jaje

1 žličica ekstrakta vanilije

3 banane

1 i 1/2 šalica glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

prstohvat soli

šalice kakaa

Priprema:

Izmiksajte banane. U njih umiješajte šećer, jaje, vaniliju. Dodajte prosijano, brašno, prašak za pecivo, soda bikarbonu i sol. Umiješajte u banane. Po želji, odvojite pola smjese pa umiješajte kakao, a u drugi dio bez kakaa dodajte komadiće čokolade. U oblik za pečenje muffina stavite papirnate oblike. Ugrijte pećnicu na 170 °C. Smjesu podijelite u kalupe i pecite četrdesetak minuta. Ohladite u kalupima.

12. prosinac 2025 15:37