StoryEditorOCM
ZabavaIMAMO RECEPT

Šparoge samo što nisu izbile! Evo prvog recepta za juhu od ove samonikle čistačice organizma

Piše M. R. K.
25. veljače 2025. - 19:52

Na društvenim mrežama pojedinci se već hvale prvim ubranim šparogama. Je li prošlotjedno zubato sunce potjeralo prve ovogodišnje izdanke ili se radi o lanjskim fotografijama pasioniranih berača šparoga koji „dižu tlak” kolegama, pa traže i deset eura za balicu, tek treba vidjeti. Ususret proljeću svakim toplijim danom šparoga će biti sve više.

Za one koji vole njihov specifičan okus i balica je dovoljna za pripremu obroka punog vitamina i minerala ove samonikle biljke. Šparoge su dobar izvor vitamina A, B i K, kao i kalcija, fosfora i željeza, imaju protuupalna svojstva, smanjuju razine kolesterola i krvni tlak, a imaju i neznatno kalorija.

Zato u njihovoj pripremi za jelo ne treba pretjerivati u duljini kuhanja, a niti sa začinima. Najčešće ih pripremamo s kuhanim jajima, malo soli i maslinova ulja, što je omiljeni proljetni recept. Ovdje donosimo recept za proljetnu juhu od šparoga za koji je također dovoljna samo jedna balica divljih šparoga. Kad počne puna sezona branja šparoga da imate spreman recept:

Sastojci:

1 balica šparoga

2 krumpira

1/4 korijena celera

4 mlada luka

1 l temeljca

maslinovo ulje

sol

papar

Priprema:

Na maslinovu ulju pržite sitno nasjeckani mladi luk pa dodajte šparoge, mrkvu, celer i krumpir narezane na kockice.

Postepeno dodajte temeljac i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Začinite solju i paprom prema želji.

Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom.

26. listopad 2025 22:06