Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući, donosi Dobra hrana. U tradiciji se kuhano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, no danas je gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino. Donosimo vam provjeren recept!
Trebat će vam:
0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran
60 g smeđeg šećera (demerara)
1 lovorov list
1 korijen đumbira veličine palca
1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće)
1 limun (nešpricani) – samo korica
2 klinčića
1 zvjezdasti anis
prstohvat naribanog muškatnog orašćića
2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče)
1/2 bourbon vanilije
prstohvat svježe ribanog bijelog papra
Priprema:
Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....