StoryEditorOCM
ZabavaPOČEO JE ADVENT

Vrijeme je za kuhano vino: donosimo vam provjeren recept!

Piše Dobra hrana
30. studenog 2025. - 12:49

Nakon čaja zasigurno je najpopularnije sredstvo za zagrijavanje tijekom boravka na otvorenim prostorima ili kao okrepa nakon povratka kući, donosi Dobra hrana. U tradiciji se kuhano vino spremalo prvenstveno od crnog vina, no danas je gotovo jednako zastupljeno i bijelo vino. Donosimo vam provjeren recept!

Trebat će vam:

0,75 l crnog suhog vina – frankovka, syrah, teran

60 g smeđeg šećera (demerara)

1 lovorov list

1 korijen đumbira veličine palca

1 naranča (domaća nešpricana ako je moguće)

1 limun (nešpricani) – samo korica

2 klinčića

1 zvjezdasti anis

prstohvat naribanog muškatnog orašćića

2 jušne žlice cointreaua (liker od naranče)

1/2 bourbon vanilije

prstohvat svježe ribanog bijelog papra

Priprema:

Ogulite koricu s naranče i limuna, naranču prepolovite i istisnite sok te sve zajedno stavite u lonac. Dodajte šećer, promiješajte i podlijte vinom toliko da bude potopljeno. Lagano kuhajte oko 6 minuta dok se tekućina ne reducira, odnosno dok ne dobijete sirup. Kad dobijete sirup, dodajemo ostatak od vina. Đumbir ogulite i naribajte ga u tekućinu pa stavite ostale začine. Probajte slatkoću i po potrebi dodajte još šećera – ovisno o kiselinama i strukturi vina. Čim tekućina proključa, ugasite vatru, odnosno izvor topline. Dodajte cointreau i promiješajte. Naribajte papar. Ostavite da odstoji desetak minuta. Procijedite i uživajte.

11. prosinac 2025 20:06