Dalmacija bi po planu projekta tvrtke "Inovapro" za dvije godine mogla riješiti veliki problem svih maslinara i uljara: kako sigurno zbrinuti kominu masline. Kamioni komine bi u ovo doba godine iz cijele Dalmacije dolazili u Čaporice kod Trilja, gdje bi se ona sigurno zbrinjavala i ne samo to, nego i postala izuzetno korisna sirovina. Ante Čikotić, osnivač, vlasnik i direktor ove tvrtke čije sjedište je u Šestanovcu, ističe da je tvrtka "Inovapro" posvećena pametnom korištenju svih oblika energije, s posebnim naglaskom na iskorištavanje otpadne topline kako bi se spriječilo nepotrebno rasipanje resursa.
– Od fotonaponskih sustava i dizalica topline do pretvaranja biootpada u vrijedne proizvode, a posebice maslinove komine, "Inovapro" razvija inovativna i društveno korisna rješenja u energetici. Vizija tvrtke je pronalazak održivih i kružnih rješenja jer je energija dio svakog sektora, a ključ napretka leži upravo u njezinoj učinkovitosti – veli Ante Čikotić.
Zbrinjavanje komine je veliki problem...
– Zbrinjavanje komine masline jedno je od najvećih izazova maslinarstva u Dalmaciji. Mokra komina sadrži znatne količine vode bogate polifenolima koji imaju snažno antimikrobno djelovanje. Upravo zbog toga nekontrolirano bacanje komine na tlo narušava prirodnu mikrobiološku ravnotežu, zakiseljuje zemlju i usporava klijanje mladih biljaka. Ukratko, riječ je o fitotoksičnom materijalu čije je zbrinjavanje uređeno Zakonom o gospodarenju otpadom. Ipak, ono što je dosad bilo ekološki problem sada sve češće prepoznajemo kao vrijednu sirovinu. Ako se na kominu prestane gledati kao na otpad i počne se na nju gledati kao na resurs, otvara se čitav niz mogućnosti za kružnu ekonomiju. Upravo na toj ideji temelji se plan tvrtke "Inovapro", koja u sklopu Agro-energetskog parka u Čaporicama kod Trilja razvija odjel za prihvat i obradu komine masline, centralizirano mjesto gdje maslinari mogu sigurno i korisno zbrinuti ostatke iz proizvodnje ulja.
Detaljnije smo o tvrtki "Inovapro" i njihovoj potpuno "zelenoj" koncepciji kružne ekonomije, u kojoj se u prirodu vraća ono što je iz nje došlo, i to energijom koja u potpunosti dolazi iz prirode, porazgovorili s Martinom Vrlićem, mladim znanstvenikom, 31-godišnjakom iz Sinja koji je diplomirao računalsku fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, a potom doktorirao na Tehničkom sveučilištu u Beču, na Institutu za mehaniku i mehatroniku, s temom Sustava upravljanja i kontrole automobila na vodik. U tvrtki "Inovapro" on je otprije nekoliko mjeseci voditelj istraživanja.
Kako ste vi zamislili sigurno zbrinjavanje komine masline?
– Prvi korak je u našem Agro-energetskom parku u Čaporicama, gdje bismo kominu sigurno skladištili pazeći da ne dođe do podzemnih voda. Izdvajala bi se voda bogata polifenolima koja se potom može pročistiti i sigurno ispustiti u sustav odvodnje. Nakon izdvajanja površinske vode, komina se preša kako bi se uklonio dodatni udio tekućine. Dobivena prešna voda također prolazi kroz proces pročišćavanja prije ispuštanja u sustav odvodnje.
To nije lako i problem je globalnih razmjera. Mislite li da ćete to moći?
– Postoje već po svijetu znanstveni radovi o tome gdje se to uspijevalo pa ćemo probati. Još moramo zagristi u tu metodologiju i tehnologiju, ali zasad nema razloga da ne uspijemo. Kad pročistimo tu vegetabilnu vodu, ona je spremna i sigurna za puštanje u prirodu bez posljedica.
Što ćete s kominom koja je ostala? Ona je još uvijek vlažna...
– Sigurno bismo je morali sušiti prije daljnje obrade. Cilj je da se nijedan dio ne baca, nego da se sve iskoristi, uključujući preostalo ulje i koštice. Kad bioplinsko postrojenje dobije biootpad i oslobodi se metan koji kasnije u plinskom motoru služi za struju i toplinu, ostaje ostatak tog biootpada, recimo kore od naranče. Što s njom? Mi bismo taj ostatak, to se zove digestat, skupa s dijelom komine miješali i od toga se može napraviti izvrsno organsko gnojivo. I onda bi to išlo natrag u polja odakle je i došlo i eto – imamo kružnu ekonomiju. Ideja bi bila da to onda ide za obogaćivanje tla u Dalmaciji jer kod nas su tla dosta siromašna. Tako od nekad problematičnog otpada nastaju korisni proizvodi. Taj otpad bi se iskoristio u potpunosti i to je naša koncepcija. Nova procesna linija na našoj lokaciji u Čaporicama pretvara biootpad u resurs dodane vrijednosti i donosi konkretne koristi okolišu, maslinarima i lokalnom gospodarstvu.
U kojoj je fazi taj projekt? Ove godine nećete moći prihvatiti kominu?
– Ove godine ćemo probno uzimati neke manje količine komine masline pa testirati, da vidimo što sve ima, kako se može, što se događa u tim vegetabilnim vodama i ostalom dijelu. Ovo je, dakle, eksperimentalna godina, iduća bi bila probna, a onda bismo krenuli s punim kapacitetima. To je nekakav plan za sljedeće tri godine.
Kako ste zamislili prikupljanje komine?
– Prikupljanje komine je najvažnije pitanje i izazov koji ne možemo sami riješiti, već se nadamo da prerađivačima maslina može pomoći lokalna i regionalna vlast svojom infrastrukturom, a to je i nacionalno pitanje budući da je maslina i prerada raširena duž cijele obale i otoka, te rješenje vidimo kroz zajedničku suradnju, a ti se razgovori tek trebaju dogoditi.
Podržavaju li vas znanstvene institucije, EU fondovi?
– Prijavili smo projekt na "IRI S3 – Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja", koji se dijelom bavi i time, u partnerstvu s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Što se tiče EU fondova, trenutačno smo u procesu prijave jednog većeg projekta koji uzima u obzir i kominu masline. Ostvarujemo kontakte i sa znanstveno-istraživačkim institucijama po pitanju suradnje na ovu temu.
Kad očekujete da bi park zajedno s dijelom obrade komine zapravo krenuo, zaživio?
– Nadamo se i vjerujemo da bi to zapravo zaživjelo 2027. godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....