Maslina - Potpore i natječaji
Maslina - Pitanja čitatelja
VAŠA PITANJA
Kako se riješiti jasminovog moljca koji napada masline? Naš stručnjak ima odgovor
Pitanja čitatelja
PITANJE:
Poštovani,
molim vas za informaciju za masline!
Naime, imam problem s jasminovim moljcem koji napada stablo maslina. Tretrirao sam s Rotor, Decis, Polux, međutim larva gusjenica ostaje živa u onim vrhovima. Ako može savjet, čime tretirati. Hvala.
ODGOVOR:
Jasminov moljac (Palpita unionalis) je leptir čija gusjenica može na mladim maslinama napraviti velike štete jer ih izgriza, čime im remeti razvoj i formiranje. Na velikim stablima ne smatra se važnim štetnikom jer nekad u većoj, a nekad u manjoj mjeri oštećuje samo mlade vrhove, što u bujnoj krošnji, za sada, ne predstavlja ekonomski važno oštećenje. Larve, u manjoj mjeri, izgrizaju i mlade plodove.
Doduše, u nekim maslinarskim područjima Italije u zadnje se vrijeme spominje kao štetnik s tendencijom povećanja štetnosti. S jedne strane, klimatske promjene pogoduju njegovu širenju, a s druge, ...
PIŠITE NAM
Pitanja čitatelja: Nema roda na koroneiki i arbequini - što mi je činiti? Edi Družetić zna kako s ovim sortama
Pitanja čitatelja
PITANJE:
Poštovani gospon! Imam tri mlade masline: koroneiki i arbequina.
U drugoj godini rod strašno velik nisam ih dirao. Ove godine stagniraju, skoro ništa. A arbequina vegetira, miruje, uopće ne raste. Imate li kakvih saznanja po upitu. Hvala.
Lijep pozdrav,
Nikola
ODGOVOR:
Navedene sorte maslina karakterizira veoma slaba bujnost. Sorta koroneiki je raširena u Grčkoj, zbog redovite rodnosti, otpornosti na sušu i paunovo oko, a arbequina je visoko rodna sorta koja potiče iz španjolske regije Katalonije. U modernom maslinarstvu, one su zbog navedenih osobina, bile prve izabrane za uzgoj u modelu super guste sadnje. Kasnije su, križanjima i selekcijom, dobivene i druge sorte koje se danas uzgajaju u superintenzivnim nasadima. Te sorte treba gledati kao pomalo neuspješne rezultate prirodne selekcije jer kao što im je slabija krošnja toliko im je manji i korijen pa im ...
Maslina - Zdravlje i gušti
GUŠTI
Donosimo sjajne recepte: kako s maslinama u pećnicu, kako ih soliti, a kako s njima po starinsku - u salamuru
Zdravlje i gušti
Vrijeme je berbe, donosimo nekoliko sjajnih savjeta o pripremi maslina u pećnici, ali i soljenju. Riječ je o provjerenoj pripremi iz pera Zlatka Gala. Guštajte u kužini!
---
Nikša Stipaničev/CROPIX
---
S maslinama u pećnicu
Masline se mogu sušiti u pećnici na niskoj temperaturi (oko pedesetak stupnjeva) oko pet sati odnosno dok ne izgube dvije trećine svoje vlažnosti.
Tijekom sušenja može ih se posoliti ili posuti začinskim biljem. Kad su masline gotove, valja ih spremiti u staklenke i zaliti maslinovim uljem, a po volji i s dodatnim začinima (papar u zrnu, čili paprika, mediteransko začinsko bilje...).
Recept prvi
Masline najprije raširite po poslužavniku ili „škrovadi“ prelijte vrelom vodom, pustite da se ohlade, odlijte tekućinu, pa ...
26. listopad 2025 07:51