stdClass Object
(
[id] => 783
[title] => Maslina - Category Items
[module] => mod_ocm_media
[position] => position_data
[content] =>
[showtitle] => 1
[params] => {"moduleclass_sfx":"tpl_items_category","getTemplate":"more2","source":"menu_categories","clientReorder":"0","defaultClientReorderModule":"0","clientReorderMinimalPosition":"1","jsonFileContent":"0","htmlIframe":"0","containsSlides":"0","item":"","simulateCategory":"0","primaryCount":"0","secondaryCount":"0","garbageCollector":"0","enableOrderingForSpecificItems":"0","setFeaturedFlag":"0","brandpage":"0","brandpage_properties":{"first_column":{"first_title":"","second_title":"","number":"","date":"","link_buy":""},"secondColumn":{"picture1":""},"thirdColumn":{"picture2":""},"fourthColumn":{"picture3":""},"lastColumn":{"quote":""}},"catfilter":"0","group_by_category":"0","getChildren":"1","additionalCategories":"1","exclude_active_menu_categories":"0","itemCount":"50","itemsOrdering":"publishUp","FeaturedItems":"1","popularityRange":"","videosOnly":"0","photosOnly":"0","videosEmbedOnly":"0","photosVideos":"0","showPagination":"1","getCategoryIdFromPath":"0","fetchItemsPublishedToday":"0","fetchItemsByHours":"0","startHour":"","endHour":"","fetchMostCommentedItems":"0","mostCommentedLastNDays":"5","excludePaginatedArticles":"0","linkSuffix":"","itemTitle":"1","itemAuthor":"1","itemAuthorAvatar":"0","itemAuthorAvatarWidthSelect":"custom","itemAuthorAvatarWidth":"50","userDescription":"0","itemIntroText":"0","itemIntroTextWordLimit":"","itemImage":"0","itemImgSize":"Small","itemVideo":"0","itemVideoCaption":"0","itemVideoCredits":"0","itemAttachments":"0","itemTags":"0","itemCategory":"1","itemDateCreated":"0","itemHits":"0","itemReadMore":"0","itemExtraFields":"1","itemCommentsCounter":"0","itemRelatedItems":"0","itemRelatedItemsInheritArticleType":"0","showPhotoGalleries":"0","useAbsoluteLink":"0","issuesSection":"","issueCount":"10","issueItemsOrderingFeatured":"0","issueOffset":"0","issuesOrdering":"rissue","alwaysRenderModuleTemplate":"0","feed":"1","itemPreText":"","itemCustomLink":"0","itemCustomLinkTitle":"","itemCustomLinkURL":"http:\/\/","itemCustomLinkMenuItem":"","tagFilterByPrefix":"","showAlreadyDisplayedArticles":"0","excludeFromMobileAPI":"0","mobileApiShowAuthorImage":"0","mobileApiPlaceAfterModule":"","mobileApiPosition":"","renderOnItems":"0","renderOnUsers":"0","renderOnTags":"0","K2Plugins":"1","JPlugins":"1","cache":"1","cache_time":"900","log_execution_times":"0","module_tag":"div","bootstrap_size":"0","header_tag":"h3","header_class":"","style":"0"}
[menuid] => 411
[name] => ocm_media
[style] => none
)
Maslina - Featured Category
Maslina - Odabir urednika Category
Maslina - Nautika Category
PODSTRANA
Strojevi se ne gase od jutra do mraka, živo je u uljari Simunić: ‘Vrhunska usluga prerade, s Marinom sam se baš povezao...‘
Maslinarstvo
Kad se uđe u dvorište uljare Simunić u Podstrani, prva stvar koja se primijeti nije buka strojeva, već žamor maslinara. Zrak je gust od mirisa svježe samljevenih maslina, a atmosfera je gotovo pa zarazno vesela – svi nešto pričaju, smiju se, dobacuju jedni drugima. Maslinari se nestrpljivo muvaju oko svojih kašeta, znatiželjno promatraju vrata uljare, pokušavaju uhvatiti pogled nekog od radnika, kao da će im upravo on donijeti prvu kap njihova zlata. U jednom kutu netko pokazuje fotografije s berbe, drugi komentiraju koliko im je rodilo, a treći se žale na moljca i mušicu – vječne neprijatelje maslinika.
Tu, usred žive vreve, stoji vlasnik uljare, Marin Simunić, čovjek koji s osmijehom pozdravlja svakog maslinara, a sve ih zna po imenu.
– Ove godine smo počeli s preradom 4. listopada. Znali smo da je napad moljca i maslinove mušice velik, iako nismo ...
PLANTELLA SAVJETUJE
Zlatne kapi maslinova ulja Ravnih kotara
Maslinarstvo
Sve češće čitamo i čujemo lijepe priče o maslinovim uljima sjeverne Dalmacije. Na području Ravnih kotara, u mjestu Smilčiću, na površini od 4,5 ha, nalaze se maslinici obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Dragana Vujkovića. Obitelj se ponosi svojim radom i brigom o maslinama, a rezultat svega toga su brojne zlatne medalje, nagrade i priznanja za kvalitetu maslinovih ulja.
Kako se radi u maslinicima OPG-a Dragana Vujkovića
U masliniku su planski posađene razne sorte, oblica, leccino, pendolino, lastovka, levantinka i coratina. Svaka od navedenih sorti ima svoju ulogu kako bi u maslinovim uljima dala svoj udio. Zamisao je da se s uljima dobije okus Dalmacije i tradicije, a upravo to privlači kupce koji vole takva ulja. Restoranima je taj okus interesantan jer specifičnost lokaliteta, zemlja, pozicija, daju ono nešto posebno što privlači konzumente ...
BERBA NA PELJEŠCU
Treća generacija u maslinicima obitelji Bogoević, sin Ante: Svemu me naučio otac! Otkrili su nam svoj recept za redovite prinose
Maslinarstvo
Na Pelješcu vrijeme ima svoj ritam – ljeto donosi gužvu i žamor, dok zima vraća mir i odmor. “Zlatna sredina“, kako kaže Ante Bogoević, najbolje opisuje njihov način života. Tamo gdje kamen i zemlja dijele isti dah, rađaju se priče koje se prenose generacijama. Jedna od njih je i priča obitelji Bogoević – priča o radu, upornosti i naslijeđu koje traje desetljećima.
Njihova maslinarska priča počinje još s pokojnim djedom Mihom, nastavlja se s ocem Matkom, a sada ju prenosi i treća generacija, sin Ante. Sve je kod njih povezano – obitelj, zemlja i svakodnevni trud.
Donosimo razgovor u kojem smo otkrili kako izgleda maslinarstvo na Pelješcu danas, što znači čuvati ono što su započeli djed i otac, te koliko ljubavi, znanja i strpljenja stoji iza svakog stabla.
Koliko imate maslina i kako su raspoređene?
Imamo 20.000 loza i oko 400 maslina. Gdje zemlja ...
Maslina - Ribolov Category
ĆAKULA U ULJARI
Tomislav Duvnjak: Kad netko u svijetu otvori restoran s tri Michelinove zvjezdice, želim da mora doći u Hrvatsku po maslinovo ulje
Maslinarstvo
Ovogodišnja maslinarska sezona u većem dijelu Dalmacije donijela je znatno manje ploda nego lani, barem prema procjeni Tomislava Duvnjaka, maslinara i vlasnika uljare Sv. Ivan u Vodicama. U Šibensko-kninskoj županiji smatra da ploda ima oko 40% u odnosu na prošlu godinu. Zanimljivo je, međutim, da njegova ulja imaju gotovo jednaku količinu kao lani, možda tek malo manje, iako je prošle godine imao dvostruko više ploda. S tim je iznimno zadovoljan.
Po njegovom mišljenju, ovogodišnja su ulja mirnija i blaža, nisu toliko pikantna. Bilo je dosta kiše u razdoblju berbe, a oblicu je brao ranije – inače zna biti puno pikantnija nego sada. Ipak, ulja su vrlo dobra, a svi koji su ih probali bili su prezadovoljni.
Rano branje – ključ uspjeha
Ove godine priroda je pomaknula uobičajeni ritam berbe, pa su masline zrele ranije nego inače, što je za maslinare značilo ubrzani ...
09. prosinac 2025 12:06