StoryEditorOCM

OD SRIJEDENova Maslina na kioscima: što nam je donijela 2025., kakva su ulja, kako ih čuvati... Vrhunski sugovornici, točne informacije, ne propustite!

Piše Tihana Marović
27. listopada 2025. - 09:53

Poštovani čitatelji, 

novi broj Masline od srijede, 29. listopada, čeka vas na kioscima! I u ovom broju donosimo najaktualnije podatke, informacije i savjete koji maslinarima i uljarima mogu zatrebati. 

Berba je u punom jeku, u mnogim maslinicima započela je ranije nego prethodnih godina. Iako je lokacija puno toga odredila, ove godine u jednom se svi slažu: plodova je manje, no randmani su ipak uspjeli izvući osmijehe na lica maslinara. I to kakve! Masline su na nekim mjestima zaista neočekivano dobro platile, neki nisu imali sreće, štetnici su poharali maslinike pa će se, vjerovali ili ne, u nekim maslinicima berba preskočiti!

No, i to je život. Šaka suza, vrića smija, važno je učiti na propustima pa će već iduće godine zasigurno biti bolje. Treba li vam savjet, samo nam pišite, naš agronom Edi Družetić rado odgovara na vaša pitanja i nedoumice.

I u ovom broju donosimo pregršt dobrih tema i korisnih informacija. Za početak tu je veliki vodič za maslinare o tome kako se ulje proizvodi, odnosno kako ga čuvati i njegovati. Imamo i sjajne sugovornike. Dalmatinski maslinari osnovali su Klub i imaju velike novosti, u maslinama smo bili s poznatim mladim agronomom Stjepanom Devićem, brali smo masline na najboljem maslinarskom imanju na svijetu, onom Aleksandre Vekić, dočekali smo prva ulja u uljari Vukšić....

Uz ovaj broj Masline poklanjamo vam i poseban prilog "Komina - otpad ili prilika?" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije Europskog poljoprivrednog fonda za Ruralni razvoj.

Donosimo puno toga zanimljivoga, zato guštajte u Maslini i pišite nam na [email protected]

Zdravi i veseli bili!

image
Shutterstock

 

27. listopad 2025 12:12