StoryEditorOCM

ZADAROcijenjeno je 218 ulja, pobjednike ćemo saznati u petak, no zbog Dana žalosti program 27. Dana masline je reduciran

Piše Nedjeljko Jusup/ Dani masline
23. travnja 2025. - 17:48

Umjesto dva dana, u petak 25. u Zadru i subotu 26. travnja u Poljani na otoku Ugljanu, program 27. međunarodnih Dana masline sveden je na samo jedan dan.

- Zbog proglašenja Dana žalosti povodom smrti pape Franje otkazali smo  drugi dan manifestacije - kaže Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora. 

Odluka je donesena u suglasju s načelnikom općine Preko Jurom Brižićem i direktorom Turističke zajednice Ivanom Koštom.

Naime, u Poljani, mjestu u sastavu Općine Preko, planirana je terenska nastava s nizom   popratnih aktivnosti. Uz rezidbu i nacjepljivanje maslina koje bi vodio magistar agronomije Šimun Kolega, odvijalo bi se i natjecanje u pripremanju tradicionalnog jela od janjetine s bižima. U sklopu Sajma otočnih proizvoda, planirani su i nastupi mažoretkinja otoka Ugljana te Plesne udruge Tim, Tovareće muzike iz Sali i niz drugih zabavno glazbenih događanja

Ništa od toga, ali će zato u petak na Vitrenjaku ispred JK Uskok biti upriličena sva planirana događanja koja maslinari s nestrpljenjem očekuju.

Dobitnici posebnih priznanja

Nakon svečanog otvaranja s početkom u 15 sati  slijedi dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: Prof. dr. sc. Davoru Romiću za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva. Priznanje Uzorni maslinar dobiva Vojko Škopić iz Ugljana, Maslinarsko srce  Jerolim Bratanović iz Suhovara, Maslinarska nada je Mate Plastić iz Nadina.

Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva zaslužio je Neven Pavelka, novinar i voditelj Diadora televizije.

Okrugli stol o tlu, vodi i održivom gospodarenju maslina

Nakon dodjele nagrada na rasporedu je  Okrugli stol na temu: Tlo i voda u održivom gospodarenju maslina. Voditelj je poznati agronom  mr. sc.  Marijan Tomac, a o temi će govoriti i na pitanja zainteresiranih maslinara odgovarati znanstvenici i stručnjaci prof. dr. sc. Davor Romić. Agronomski fakultet Zagreb, izvanredni profesor dr. sc. Tomislav Kos, Sveučilište u Zadru i doc. dr. sc. Šime Marcelić, Sveučilište u Zadru. 

U sklopu okruglog stola dr. Marcelić će predstaviti i projekt Zadarske županije CENTRAL – BIC: Central Europe Biodiversity inovative  Communiteies.  Radi se o projektu u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg CENTRAL EUROPE 2021.- 2027.  Aktivnosti Zadarske županije, unutar zadanih ciljeva, su evaluacija i opisivanje lokalnih eko tipova masline. Istraživanje se provodi uz pomoć proizvođača jer su oni te sorte maslina zbog svojih gospodarskih vrijednosti (redovite rodnosti, otpornosti prema suši i/ili krupnoći ploda…) proširili u svojim lokalnim područjima.

Ocijenjeno 218 ulja iz Hrvatske, susjednih zemalja i – Španjolske!

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  započet će u 18 sati.

- Ocijenjeno je 218 uzoraka ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Dva uzoraka stigla su i iz Španjolske i to iz najmaslinarskijeg kraja Jeana u regiji Andaluzija - otkriva predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine.

Svi uzorci su najprije podvrgnuti kemijskoj analizi u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

Kemijskom analizom moglo se postići najviše 10 bodova što čini 10% ukupne ocjene maslinovog ulja na ovoj manifestaciji. Nakon kemijske uslijedila je senzorska ili organoleptička analiza koju su u više “seansi” proveli certificirani ocjenjivači  profesionalnog panela istog zavoda. Senzorska analiza koja daje najviše 90 bodova čini 90% ukupne ocjene maslinovog ulja. Znači, zbrojeni bodovi za kemijski i senzorsku analizu, dali su konačan broj bodova svakom uzorku. Maksimalan broj je 100 bodova, pojašnjava Pucar. 

Tko je koliko bodova osvojio, tko su šampioni, koliko je zlatnih, srebrnih i brončanih medalja   maslinari će saznati u petak  na Vitrenjaku.

Ulje za štićenike zajednice Mocire

Kao i dosadašnjih godina manifestacija ima i humanitarni karakter. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire.

To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska, a djelatnost  Centra je pružanje socijalnih usluga djeci s odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

- Dobro je činiti dobro - kaže Pucar, a ono što je s razlogom otkazano ove bit će nadoknađeno iduće godine na 28.  međunarodnim Danima masline.


Program Dana Masline 2025

 

Petak, 25. 04. 2025.   Jedriličarski klub Uskok, Zadar, Vitrenjak

 

 

15:00 – 16:00    Svečano otvaranje

            Dodjela godišnjih priznanja Dana Masline Zadar 2025.

 

16:00 – 17:30    Okrugli stol: Moderator mr. sc. Marijan Tomac

 

                           "Tlo i voda u održivom gospodarenju maslina"

   

 Sudjeluju: prof. dr. sc. Davor Romić, Agronomski fakultet Zagreb

                                               izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos, Sveučilište u Zadru,

                                              doc. dr. sc. Šime Marcelić, Sveučilište u Zadru,

 

                            Predstavljanje projekta Zadarske županije

                            CENTRAL–BIC:Central Europe Biodiversity Innovative

                            Communities

                            doc. dr. sc. Šime Marcelić, Sveučilište u Zadru

 

18:00                    Proglašenje najboljih maslinovih ulja

image
Dani masline
14. prosinac 2025 05:10