StoryEditorOCM

KLASA ‘Ultra virgin‘Specijalizirajte se za proizvodnju ulja najviše kvalitete, donosimo sve o planu Kluba maslinarskih udruga ‘Oleum primum dalmaticum‘

Piše Meri Šilović
29. listopada 2025. - 14:34

Klub koji bi mogao, zaživi li zapravo i šire, označiti novu visoku stepenicu u uzletu dalmatinskog maslinarstva, osnovan je u Novigradu 1. listopada. O čemu je riječ? Grupa ambicioznih dalmatinskih maslinara i udruge maslinara iz četiri dalmatinske županije održale su osnivačku skupštinu i osnovali Klub maslinarskih udruga “Oleum primum dalmaticum”.

Zašto je klub osnovan i koji mu je cilj? Vrhunskim dalmatinskim maslinarima, čija maslinova ulja su okrunjena svjetskim zlatom i srebrom od New Yorka do Berlina, Tokija, Londona, Atene i šire više nije dovoljna oznaka ekstra djevičansko, a u zakonu više od toga ne postoji. Stoga su odlučili osnovati Klub koji će neslužbeno uvesti Ultra virgin – visoku klasu za vrhunska maslinova ulja dalmatinskih sorti.

Koja je svrha ovog kluba? Zbog čega bi za dalmatinsko maslinarstvo trebao biti izuzetno važan? Tko mu može biti član? Kako će funkcionirati? Sve ovo pitam Zlatka Burića, jednog od osnivača Kluba “Oleum primum dalmaticum”.

Koju svrhu ima okupljanje dalmatinskih maslinara u klub?

– Dobar dio hrvatskih maslinara proizvodi maslinovo ulje vrhunske kvalitete za koju ne postoji adekvatna zakonska kategorizacija. Ova savršena maslinova ulja znatno premašuju kriterije koje je potrebno ispuniti za svrstavanje u kategoriju ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

S obzirom na to da je letvica za ekstra djevičansko maslinovo ulje nisko postavljena, vrhunska maslinova ulja se propisanim označavanjem ne vrednuju dovoljno i njihova visoka kvaliteta nije na tržištu na nikakav način prepoznatljiva ni vrednovana. Stoga uvodimo za maslinova ulja neslužbenu klasu “Ultra virgin” i oznaku kojom će se pakovina vrhunskih maslinovih ulja označiti i vizualno razlikovati od običnih ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Kako će funkcionirati uvrštavanje proizvoda u visoku kategoriju “Ultra virgin”?

– Visoka kvaliteta dokazuje se: zlatnom ili srebrnom medaljom na jednom od međunarodnih takmičenja, zlatnom ili srebrnom medaljom na Noćnjaku, svjedodžbom izdanom od Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, certifikatom izdanim od Kluba “Oleum primum Dalmaticum”.

Zainteresiranim proizvođačima maslinova ulja, nakon ispunjenih uvjeta i uspješnih ispita kvalitete, klub dodjeljuje certifikat kojim se potvrđuje uvrštavanje njihova proizvoda u klasu “Ultra virgin”. Tako kategorizirana maslinova ulja nosit će na pakovini i svim promidžbenim materijalima zaštićenu oznaku kluba za “Ultra virgin” klasu i uživat će poseban tretman u svim promotivnim aktivnostima kluba i njegovih članica – maslinarskih udruga.

Na čemu se temelji vaš projekt?

– Temelj projekta je vizija uvođenja nove kategorije za maslinova ulja koja se ističu svojom kvalitetom i posebnošću, pa za takva ulja uvodimo neslužbeni naziv “Ultra virgin”. Naš primarni cilj je motivirati maslinare da se specijaliziraju za proizvodnju maslinovih ulja najviše moguće kvalitete. Isto tako želimo dati potrošačima mogućnost izbora i lakog raspoznavanja između osrednje kvalitetnih i visokokvalitetnih maslinovih ulja. Potrošači će biti upoznati sa svim pozitivnim, a naročito zdravstvenim svojstvima vrhunskog ultra djevičanskog maslinova ulja, i imat će jednostavan izbor kod nabave. Oznaka klase “Ultra virgin” i logo našeg kluba bit će garancija konstantne visoke kvalitete.

Najveću korist od uvođenja nove kategorije kvalitete imat će zahtjevniji potrošači i ljubitelji maslinovih ulja visoke kvalitete, ali i mali ambiciozni maslinari – proizvođači vrhunskih maslinovih ulja.

Koja je korist od ovoga za Hrvatsku uopće?

– Hrvatska kao država već postaje privlačna i prepoznatljiva u svijetu kroz brojna priznanja hrvatskim maslinovim uljima na natjecanjima širom svijeta. Podrškom ovom projektu brendiranja hrvatskih maslinovih ulja najviše kvalitete, postat će nerazdvojivi pojmovi “Hrvatska” i “maslinovo ulje”, što će biti od ekonomske koristi za državu i za proizvođače vrhunskog ulja.

Tko su članovi kluba i tko to može postati?

– Redovni članovi Kluba “Oleum primum dalmaticum” mogu biti samo udruge maslinara sa šireg područja Dalmacije, dok podupirući članovi mogu biti maslinari, znanstvenici i druge fizičke osobe kojima se sviđa naša vizija i žele na bilo koji način surađivati s nama. Direktni korisnici naših usluga su članovi udruga koji s autohtonim dalmatinskim sortama maslina uspješno sudjeluju na međunarodnim natjecanjima maslinara.

Pozivam udruge i nagrađivane maslinare iz Dalmacije da nam se pridruže u nastojanjima da maslinova ulja Dalmacije zauzmu na svjetskoj pozornici mjesto koje zaslužuju. Korisnici naše oznake “Oleum primum dalmaticum – ultra virgin” mogu biti svi nagrađivani maslinari koji su članovi maslinarskih udruga sa šireg područja Dalmacije, a koje su naše članice. Za sve detaljnije informacije maslinari nas mogu kontaktirati na e-mail našeg tajništva [email protected] ili na mobitel 098 965 9011.

PO ČEMU SE
ULTRA DJEVIČANSKO RAZLIKUJE?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima, koje sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja. Senzorika: voćnost >1.

Neslužbena kategorija Ultra virgin je ulje dobiveno izravno iz zdravih i neoštećenih plodova masline isključivo mehaničkim postupcima. Berba se obavlja ručno ili malim ručnim tresačima. Berba i prerada moraju se obaviti isti dan. Ulje može biti monosortno, ako je dobiveno od minimalno 80% jedne od dalmatinskih sorti, ili blend, ako je dobiveno od dvije ili više sorti maslina, s time da udio dalmatinskih sorti mora biti veći od 50%. Plodovi se odvojeno beru, prerađuju i označavaju po sortama za proizvodnju monosortnih ulja. Na etiketi mora biti jasno naznačena sorta kod monosortnih ulja.

Kemijsku analizu obavlja jedan od ovlaštenih laboratorija Hrvatske.

Ova ulja smiju sadržavati najviše 0,4 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja.

Peroksidni broj <6

Zbroj polifenola >300 (utvrđeno spektrofotometrijskom metodom)

Senzorska svojstva: voćnost min. 3, pikantnost min. 3, gorčina min. 3. Zbroj medijana min. 10, što ultra djevičansko maslinovo ulje svrstava u kategoriju srednje intenzivnih i intenzivnih maslinovih ulja.

Osnivači kluba su:

Ivica Vlatković, osnivač i predsjednik Udruge maslinara Zadarske županije, liječnik, dugogodišnji kolumnist Masline. Za svoja maslinova ulja nagrađivan je godinama zlatnim medaljama na brojnim svjetskim i regionalnim takmičenjima.

Domagoj Živković, predsjednik Udruge maslinara Šibensko-kninske županije "Ultra extra" od njenog osnutka, magistar geologije. Dobitnik zlatnih medalja u New Yorku i Tokiju, šampion Noćnjaka u kategoriji ekoloških maslinovih ulja, dobitnik Zlatne Boule, nagrade TZ Šibensko-kninske županije za najbolju kušaonicu maslinova ulja, dobitnik nagrade Suncokret ruralnog turizma, dobitnik priznanja "Champion of excellence" Olive oil timea.

Krešimir Uroda, po zvanju informatičar, a po svjetonazoru maslinar. Njegova maslinova ulja već četiri godine za redom osvajaju zlatne medalje na NYIOOC, a 2024. i na Noćnjaku. Nominiran je kao predstavnik Šibensko-kninske županije za nagradu ZLATNI OPG u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. U svom masliniku održava brojne edukativne radionice, a izuzetno uspješno se bavi i maslinarskim turizmom.

Ivica Ljubenkov, predsjednik "Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske", voditelj prvog laboratorija za analize maslinovih ulja u Hrvatskoj akreditiranog od Međunarodnog komiteta za maslinovo ulje, bivši izvanredni sveučilišni profesor, maslinar.

Bernardin Peroš, bivši sveučilišni profesor, dekan fakulteta i prorektor Sveučilišta u Splitu. Uz svoje zanimanje uvijek se na obiteljskom gospodarstvu bavio i maslinarstvom. Danas drži 140 stabala šoltanke i 80 starih oblica. Svoje profesionalne ambicije prenio je i na maslinarstvo s ciljem da i tu ostavi trag.

Ranko Surjan, predsjednik Udruge maslinara Vela Luka na Korčuli s 80-ak članova. Vodi kušaonicu maslinovih ulja u Veloj Luci, već godinama je na čelu izuzetno agilne udruge koja promovira i štiti maslinova ulja od autohtone lastovke te drobnice te je zahvaljujući upravo njenim naporima korčulansko maslinovo ulje prvo dalmatinsko ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti. Članovi udruge za svoja ulja dobivaju nagrade u Japanu, Berlinu, na Noćnjaku...

Zlatko Burić, dugogodišnji predsjednik Udruge maslinara Šolte "Zlatna Šoltanka", entuzijasta, najstariji šoltanski ekološki maslinar, koji sa svojom Ankom obrađuje 150 stabala šoltanke i 100 stabala oblice. Oboje umirovljenici, provode svaku slobodnu minutu u lijepom masliniku s pogledom na susjedni Vis i Hvar. Ona je nekadašnja odgojiteljica i profesionalna kuharica, a on inženjer građevine.

29. listopad 2025 14:35