Valamar hotel "Padova" na Rabu domaćin je 27. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara "Noćnjak 2025". Uoči otvorenja manifestacije tradicionalno je zasađena maslina ispred hotela "Padova", a sama svečanost otvorenja održana je u prisustvu Tugomira Majdaka, izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, zatim Velibora Mačkića, posebnog savjetnika RH za ekonomiju, te brojnih drugih visokih dužnosnika.
Na prvoj večeri "Noćnjaka" uručena su posebna godišnja priznanja laureatima zaslužnima za doprinos unaprijeđenju maslinarstva i uljarstva.
Priznanje "Branko Škarica" za životni doprinos unaprjeđenju uljarstva i maslinarstva dobila je Milena Bučar Miklavčić iz Kopra, koja je pridonijela uključivanju ekstra djevičanskog maslinova ulja slovenske Istre, prve slovenske hrane sa zaštićenom oznakom izvornosti, u europsko područje.
Priznanje "Pavle Bakarić" za višegodišnji doprinos unaprjeđenju maslinarstva dobio je Marijan Kalanj, vlasnik i direktor tvrtke "Messis" d.o.o. Marijan u odnosu s maslinarima i uljarima prvenstveno nastoji pomoći i dati savjet, često stavljajući profesionalni interes u drugi plan.
Uvijek je prisutan na važnim maslinarskim manifestacijama i na pomoći je maslinarima i uljarima, a na organiziranim prezentacijama redovito predstavlja najnoviju mehanizaciju i strojeve za maslinarstvo i uljarstvo.
Priznanje "Dobroslav Elezović" za životni doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dodijeljeno je Željku Peranu, magistru agronomije, koji od početka radi u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, a od toga 26 godina kao savjetnik u Rabu. Privržen maslini i poznajući njenu vrijednost, zalaže se za razvoj ove kulture te je značajno pridonio razvoju maslinarstva, a time i gospodarstva otoka.
Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d‘Oliva" za višegodišnji samoprijegoran rad u maslinarstvu i uljarstvu dobio je Sanjin Gabrić, čovjek kojem maslina u životu i poslu zauzima jedno od najvažnijih mjesta.
Član je Udruge maslinara "Orkula" i vlasnik uljare te ugostiteljskog obrta pod znakovitim nazivom "Maslina". U svom restoranu poseban naglasak stavlja na konzumaciju maslinova ulja, nudeći i svoje maslinovo ulje.
Priznanje "Don Ante Alfirević" za doprinos unaprjeđenju i promociji poljoprivrede, osobito maslinarstva i uljarstva dodijeljeno je Boži Šaltiću jednom od promotora maslinarstva i proizvoda od masline u Crnoj Gori. Sudjelovao je na više od 200 manifestacija i sajmova na kojima je predstavio svoje proizvode.
Šaltić je usmjeren na proizvodnju ekstra djevičanskog maslinova ulja visoke kvalitete, a radi i druge proizvode od masline (zdjele, suvenire, namaze...).
Priznanje "Marko Vrsalović" za doprinos unaprjeđenju maslinarstva i uljarstva dodijeljeno je Doris Božanić, kemijskoj tehničarki. Njezino iskustvo proteže se od laboratorijskog rada u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, zatim u laboratoriju specijaliziranom za maslinovo ulje do aktivnog sudjelovanja u uzgoju maslina.
Članica je ovlaštenog panela za ocjenjivanje maslinova ulja, te od početka vođenja evidencije upisana na listu ocjenjivača maslinova ulja pri Ministarstvu poljoprivrede.
Priznanje "Joško Niskota" dodijeljeno je uzornom maslinaru Vladimiru Dumiću koji na 1,5 hektara ima 300 stabala četrdesetak sorti maslina koje je kao kapetan duge plovidbe donio s putovanja Mediteranom. Maslinu smatra svjetskim putnikom, pa u svom masliniku ima talijanske, grčke, španjolske, francuske, turske... Aktivni je član Udruge maslinara "Orkula" Rab i doprinosi njezinom razvitku, kao i razvitku cijelog otoka.
Priznanje uljarskoj zadruzi za uzoran rad pripalo je PZ "MASLINARI ISTRE" iz Krasice u Bujama. Nakon dugogodišnjih priprema, 2019. godine osnovana je prva istarska zadruga maslinara, s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu.
Maslinici se prostiru diljem istarskog poluotoka, ovog najvećeg jadranskog poluotoka. Zajedničkom proizvodnjom i prodajom pod brendom Konfin, u vrlo kratkom vremenu postigli su dobre uspjehe za koje nekima treba puno više godina.
Zbog toga su formirali zajedničku robnu marku "Konfin" koja se uspješno plasira na tržište kroz pet vrsta ekstra djevičanskog maslinova ulja – Konfin Ulje bez granica – blend/mješavina više sorti maslina, Konfin Ekološko, Konfin Istarska bjelica, Konfin Buža i Konfin Selekcija.
Priznanje "Zlatna amfora Noćnjaka" za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva na svom području dodijeljeno je UDRUZI MASLINARA "ORKULA" Rab. Cilj udruge je okupljanje i povezivanje maslinara otoka radi njihova unaprjeđenja i jačanja značaja maslinarstva na otoku, kroz edukaciju. Najuspješnije članove udruga nagrađuje i time stimulira.
Zajedno s gradskim strukturama, udruga je aktivirala i "Dane masline i maslinovog ulja na Rabu", manifestaciju koja se održava neposredno nakon berbe maslina.
Na sajmu maslinarstva i uljarstva asortiman proizvoda i usluga predstavljaju brojne tvrtke, obrti i OPG-ovi, a na Olio baru sudionici mogu kušati nagrađena vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja koja će imati prigodu usporediti s lošim uljima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....