Bacamo ogromne količine biljnih dijelova bogatih hranjivim tvarima u smeće - recimo lišće korjenastog povrća koje bi se moglo iskoristiti na mnogo drugih načina, piše Agroinform. Evo kako ih pametno iskoristiti. Krenimo redom.
Za što su dobri listovi korabe?
Tko nije probao umak od listova korabe, nema pojma kakvu deliciju propušta. Dobra je ideja svježe ubrane, nasjeckane listove namočiti u malo maslaca, a zatim začiniti solju i paprom. Na kraju, doživljaj okusa možemo upotpuniti žlicom kiselog vrhnja. Ovaj poseban umak odlično se slaže s kuhanim mesom, ali može biti dobar izbor i za punjenu bundevu ili čak punjenu korabe.
Listovi korabe prave su nutritivne bombe: bogati su vitaminima, kalijem, kalcijem i željezom, a sadrže i značajne antioksidanse. Ako se osuši, može se koristiti kao začin, slično celeru, ali se može koristiti i na razne načine svjež - u salatama, jelima od povrća ili čak juhama.
Listovi rotkvice također su vrijedni pažnje
Vrijedi spomenuti listove rotkvice koji su bogati kalcijem, željezom, kalijem te vitaminima K, B i C, a ujedno su i bogat izvor vlakana. Možemo ga koristiti u salatama, smoothiejima ili napraviti pesto: izmiksajte listove rotkvice s tostiranim orasima ili pinjolima, češnjakom, soli, paprom, parmezanom i maslinovim uljem dok ne dobijete kremasti namaz. Ukusan je na tostu ili kao umak za tjesteninu.
Listovi rotkvice - baš kao i listovi korabe, mrkve ili cikle mogu se dodati juhi od zelenog graška, ali se mogu kombinirati i sa špinatom.
Mnogi ljudi bacaju stabljike blitve jer ne znaju da su jestive i izuzetno ukusne. Izvrsne su u juhama i varivima, a deblje stabljike mogu se čak i pržiti s nadjevom od riže i mljevenog mesa ili povrća, preliti kiselim vrhnjem i posuti ribanim sirom.
Blitva je izuzetno hranjiva, puna magnezija, kalija te vitamina A, C i K.
Nemojte bacati ni ljuske kapule jer kada se osuši i pohrani u staklenku odličan je sastojak za čaj protiv kašlja i antivirusno djelovanje.
Mnogi ne koriste ni zeleni dio mrkve zbog gorkog okusa, iako se to može ublažiti kuhanjem. Može se dodati omlet ili koristiti kao pesto na temelju recepta s listovima rotkvice. Kao čaj ima značajan učinak čišćenja krvi i jetre, a u narodnoj medicini se uspješno koristi i kod upale grla i problema s desnima.
Listovi vinove loze mogu se i spremiti za zimu: za to ih kratko prokuhajte, zatim isperite hladnom vodom, zarolajte, stavite u staklenku i konzervirajte slanom vodom i malo ulja.
Sušeni listovi jagode mogu biti učinkovita baza za čaj kod probavnih problema ili mučnine, a njihov diuretički učinak može se dodatno pojačati listovima kupine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....