StoryEditorOCM

DALMATINSKA DELICIJAZnate li kako pripremiti motar, samonikli izvor zdravlja? Imamo sjajan recept za ovaj mediteranski dragulj

Piše U suradnji s portalom Posadisam.com
3. listopada 2025. - 09:11

Motar (Crithmum maritimum) jedna je od onih biljaka koja fascinira svojom izdržljivošću i ljepotom, piše Posadi sam. Samoniklo raste duž obalnih područja i na otocima, probijajući se kroz škrape, stijene i kamenjare gdje gotovo ništa drugo ne uspijeva. Njegova sposobnost da opstaje u surovim uvjetima čini ga biljkom vrijednom pažnje, a istovremeno simbolom ljeta i mora za zaljubljenike u prirodu.

Kako ga prepoznati?

Ova višegodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po mesnatim, usko podijeljenim listovima svijetlo zelene do plavičaste boje. Cvate tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, a najčešće ga možemo pronaći u pukotinama stijena. Sitnim žućkastozelenim cvjetovima koji okupljaju brojne oprašivače, potvrđuje važnost motara u obalnom ekosustavu.

Kiseljenje motara kod kuće

Motar nije samo dekorativan – on je i cijenjena kulinarska namirnica. Njegovi mladi listovi beru se u proljeće i rano ljeto, a karakterizira ih specifičan okus koji podsjeća na kombinaciju peršina, celera i blage citrusne note. Tradicionalno se u Dalmaciji i na otocima konzumira ukiseljen, najčešće kao prilog jelima od ribe i mesa. Svježi listovi često se dodaju u salate, umake i riblje marinade, dok ih moderni kuhari koriste i kao aromatični dodatak sofisticiranim jelima poput tartara ili carpaccia.

Recept

Sastojci:

• svježi mladi izboji motara

• voda

• morska sol (30 g na 1 l vode)

• vinski ili jabučni ocat

• čiste sterilizirane staklenke

Priprema:

Pripremite motar – operite svježe ubrane izboje, odstranite oštećene dijelove i ostavite samo čvrste listiće. Blanširajte – kratko prokuhajte motar u kipućoj vodi 1–2 minute, zatim ga uronite u hladnu vodu da zadrži boju i svježinu. Napravite slanu otopinu – prokuhajte vodu s morskom soli (30 g soli na litru vode). Ostavite da se malo ohladi. Slaganje u staklenke – motar složite u sterilizirane staklenke i prelijte slanom otopinom. Ostavite da odstoji 1–2 dana.

image
Božidar Vukičević/ CROPIX
image
Jakov Prkić/ Cropix
24. listopad 2025 06:08