Motar (Crithmum maritimum) jedna je od onih biljaka koja fascinira svojom izdržljivošću i ljepotom, piše Posadi sam. Samoniklo raste duž obalnih područja i na otocima, probijajući se kroz škrape, stijene i kamenjare gdje gotovo ništa drugo ne uspijeva. Njegova sposobnost da opstaje u surovim uvjetima čini ga biljkom vrijednom pažnje, a istovremeno simbolom ljeta i mora za zaljubljenike u prirodu.
Kako ga prepoznati?
Ova višegodišnja zeljasta biljka prepoznatljiva je po mesnatim, usko podijeljenim listovima svijetlo zelene do plavičaste boje. Cvate tijekom ljeta, od lipnja do kolovoza, a najčešće ga možemo pronaći u pukotinama stijena. Sitnim žućkastozelenim cvjetovima koji okupljaju brojne oprašivače, potvrđuje važnost motara u obalnom ekosustavu.
Kiseljenje motara kod kuće
Motar nije samo dekorativan – on je i cijenjena kulinarska namirnica. Njegovi mladi listovi beru se u proljeće i rano ljeto, a karakterizira ih specifičan okus koji podsjeća na kombinaciju peršina, celera i blage citrusne note. Tradicionalno se u Dalmaciji i na otocima konzumira ukiseljen, najčešće kao prilog jelima od ribe i mesa. Svježi listovi često se dodaju u salate, umake i riblje marinade, dok ih moderni kuhari koriste i kao aromatični dodatak sofisticiranim jelima poput tartara ili carpaccia.
Recept
Sastojci:
• svježi mladi izboji motara
• voda
• morska sol (30 g na 1 l vode)
• vinski ili jabučni ocat
• čiste sterilizirane staklenke
Priprema:
Pripremite motar – operite svježe ubrane izboje, odstranite oštećene dijelove i ostavite samo čvrste listiće. Blanširajte – kratko prokuhajte motar u kipućoj vodi 1–2 minute, zatim ga uronite u hladnu vodu da zadrži boju i svježinu. Napravite slanu otopinu – prokuhajte vodu s morskom soli (30 g soli na litru vode). Ostavite da se malo ohladi. Slaganje u staklenke – motar složite u sterilizirane staklenke i prelijte slanom otopinom. Ostavite da odstoji 1–2 dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....