Jedan korisnik na hrvatskom Redditu priupitao je nešto što nas zanima sve - a to je kako potrošiti što manje novca na hranu, a i dalje se dobro hraniti. Prenosimo izjave u cijelosti:
-Vidio sam u zadnjih godinu dana dosta objava o tome koliko ljudi troše na hranu, koliko sam ja vidio prosječno ljudi kažu 200-250 eura mjesečno, neki od tih ljudi su i rekli da imaju i po 90-100 kg pa mi nije jasno što vi ljudi jedete da tako malo trošite? - upitao je muškarac, dodajući kako ne jede luksuzne namirnice, ali je svota koju izdvaja ipak poveća.
-Evo ja imam 73 kile i ne jedem skoro ništa "sranja", al nije ni da jedem sad nekakvu skupu/premium hranu, i svejedno se mučim ispod 400 eura mjesečno potrošiti, ne jedem po vani skoro nikad praktički, niti se u to ubrojavaju kave ili nešto treće nego pričam samo o stvarima koje kupim u dućanu i jedem iz dana u dan. Za mene su to većinom banane, jaja, oats,kruh, tortilje s mljevenim mesom, žitarice s mlijekom, tuna (ne Rio mare nego u suncokretovom ulju velika konzerva za 2 eura), skyr, itd.
Korisnik je na kraju ustvrdio da mu nije jasno kako netko tko ima 30 kg više od njega, troši skoro duplo manje novaca na hranu. Ubrzo je objava prešla više od 200 komentara u kojima su se nizali korisni savjeti.
-Pa ovo što si ti nabrojao većinom i spada u nekakav zdraviji spektar - oats, voće, itd., što je samim time i skuplje. Radim sa 150 ljudi u uredu, i iz iskustva prosječan čovjek zbilja najčešće jede sranja, pogotovo ako radi u uredu. Evo, za primjer - kolega ne doručkuje, za ručak uglavnom pojede burek - dva s jogurtom iz Mlinara i doma pojede tipa jaja sa šunkom navečer. I tako se hrani dosta ljudi, em iz lijenosti, em iz navike. Naravno da onda i ne potroši više od 200 - 300 € na namirnice - komentirao je jedan čovjek.
Zdrava hrana - veći iznos
-Čim si spomenuo oats odmah mi je jasno da ili gledaš da se zdravo hraniš jer tako želiš ili zato što treniraš pa brojiš kalorije itd., razlog zašto toliko trošiš je upravo u tome kila svinjetine ti je prosječno oko 4-7 eura, ovisi koji dio, carsko i lopatica često idu po 4 nekad i manje eura (treba znat pogledat katalog prije nego se zajuriš u najbliži konzum ili odeš tam di blagajnica ima najbolje dupe) pa si računaj, 20 kila mesa je ispod 100 eura, zbog raznolikosti dodaj i piletine koja je nekad malo skuplja pa uzmi prosjek 7 eura za kilu piletine, opet si ispod 150 eura da uzmeš 20 kila piletine, i sad da ne znam kakve salate i priloge kupuješ ne možeš preko 150 eura na to potrošiti za mjesec dana, uz to da nijedan normalan čovjek ne može pojest ni tih 40 kg mesa koje sam dao za primjer u mjesec dana, mislim da ti negdje drugdje curi iz fondova a ne na hranu. - komentirao je drugi.
Jedan je korisnik naglasio da jesti zdravo ne znači i jesti skupo.
Jedem zdravo i jeftino je. To god kaže da nije s***, ne znam kako ljudi troše toliko novaca na hranu, aha znam, naručuju i jedu s****. Evo primjer kupnje - jaja, avokada, banane, jabuke, povrća, batat, krumpir, brokula, meso, riba jednom tjedno, piletina, puretina, junetina, posni sir, skyr, maslac, riža, tjestenina, zob, rižini krekeri, tortilje... Otprilike ovako i potrošim 300 eura maksimalno mjesečno čak sam i puno rekao.
Drugi je pak otkrio da je najbolji trik - kupiti veće količine mesa, pa zasuči rukave.
-Ne kupuj "obrađene" stvari. Npr. uzimaj kokoši u komadu, radi sam svoje pljeskavice i ćevape od mljevenog mesa, ispeci sam svoj kruh (ne, ne zaj**** se i ne, nisan Ante Šušnjar) - zapravo je skroz lako kad uhvatiš ruku. Na primjer ja 1-2 puta misečno kad bude dobra akcija odem i uzmem 4-5 pilića. Redovna cijena ti je ~2.5-3 eura po kilu, a zna san naći i sve do 1.5 eura po kilu. Lipo uru vrimena sjednem i raskomadam ih, odvojim batke, krila, prsa i kožicu u kese i zamrznem. Kosti idu u pećnicu i onda u bronzin za juhu skupa sa ostatcima povrća (kore od mrkve i kapule i sl.) - na laganu vatru i procjedim par puta za brutalan temeljac od kojeg onda imaš 3-4 juhe.
Blažene lekcije
A jedna je korisnica otkrila kako treba pratiti akcije, jer se može dosta uštedjeti.
-Dvoje odraslih i dvoje djece 500-tinjak eura mjesečno uključujući sredstava za čišćenje i ostale kućne potrepštine. Kroz tjedan su 90% vremena na meniju variva koja obično jedemo 2 dana, ja često i 3. dan a za koja treba nešto malo više od 1kg mesa (svinja,pile, teletina), pola kg povrća, krumpir, grah, leća, slanutak, grašak. U toj cifri je 15-20 konzervi tune koju lovimo na Lidl akciji pa nakupujemo hrpu toga, par kilograma posnog sira, par kutija jaja... Ostaci mesa od nedjeljnog ručka se recikliraju u nekakvi rižoto ili saft i slično.Supruga i ja si nosimo gablec na posao, klinke imaju 2 obroka dnevno u školi.
Jedan je korisnik pak upozorio da treba paziti što stavljamo u kolica, jer nekad "ruka poleti". Sitnice koje ćemo platiti eur ili dva na kraju mjeseca preobličit će se u lijepu cifru koju smo mogli izbjeći.
Grickalice izgrickaju novčanik
- Dosta novaca ode na one usputne "pizd****", snackove, pića, gotove obroke kad ti se ne da kuhati, fora stvari s naljepnicom novo koje kupiš "da probam", to je sve bolesno skupo. Kao netko tko je upao u tu jamu i trošio preko 400 EUR mjesečno na hranu isto kao ti se pitao "pa na što mi odoše sve pare?" mogu ti reći da me spasilo kupovanje sastojaka u bulku. Nastoj imati što manje toga u kući što možeš pojest odmah iz pakiranja, nego postani kao Ameri kad kažu "ingredient household". Velika pakiranja riže, piletina u što većim pakiranjima, krumpiri, brašno, jaja, grahorice, gledaj cijenu po kg, a ne po proizvodu, kupuj gomilu povrća, zamrzavaj stvari. Jedi voće, salate, izbjegavaj pekaru kao sam vrag. Eventualno kruh uzmi ako baš ne možeš bez njega (ja sam skroz izbacio, struk mi je zahvalan). Malo po malo se zbroji i skužiš da si uštedio. Radi meal prep ako si solo, lakše ti je upravljati sa svime.
Ne ide biftek svaki dan
Jedna je korisnica napisala da je tajna u tome da jedeš skromnije, ali da si s vremena na vrijeme priuštiš neki "dobar komad mesa". I naravno - da se kući kuha.
-Sa 300 eura se može lijepo i zdravo jesti. Pratim akcije, prolistam kataloge jednom tjedno, kupujem po popisu i na veće količine, baziram se na Konzum i Lidl, ponekad Kaufland. Iako U Lidlu uzimam većinom samo voce i povrće. Imam i lokalnu mesnicu koja je na glasu kao najbolja u Zagrebu. Jedem gomilu povrća. Jedem poprilično jer se bavim sportovima, imam 4 teška treninga tjedno u prosjeku. - kaže korisnica, dodajući kako postoji i mnogo stvari koje ne jede.
-Ne kupujem tj ne jedem: slatkiše, kruh, grickalice svih vrsta, sokove svih vrsta, salame paštete i prerađeno meso općenito. Marendu nosim od doma, obično salata fina od vise vrsta povrća i Salakis sira, plus piletina, kuhana jaja i sl. Često i konzerva sardine, jako zdrava i hranjiva. Ne naručujem nikada. U pekare ne ulazim. Kuham svaki dan skoro, ne samo zbog uštede već jer ne želim jesti splačine. Luksuzi koje si povremeno priuštim su odležani rib eye, losos, janjetina, bakalar, fina bijela friška riba (ne iz uzgoja), škampi, tartufata. Vrhunsko bijelo vino je uvijek u frizu. No prehrana mi se većinom bazira na piletini, puretini i smrznutoj ribi. Zimi svinjetina, domaće kobasice, panceta. Još dosta trošim na izolat whey protein i suplemente.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....