StoryEditorOCM
Panoramapodložni prljavštini

Ovih sedam stvari odmah bacite iz kuhinje; na njima se razmnožavaju milijuni bakterija, možete oboljeti

Piše MOZAIK SD
30. studenog 2025. - 13:58

Vaša kuhinja možda izgleda čisto, ali neki dijelovi su prljaviji nego što mislite! Od spužvica do polica u hladnjaku, klice i bakterije mogu se skrivati na neočekivanim mjestima. U ovom članku otkrivamo sedam najprljavijih stvari u vašoj kuhinji i dijelimo praktične savjete kako ih održavati čistima. Držite pod kontrolom ove uobičajene krivce kako biste održali zdraviju kuhinju bez klica, prenosi cookist.

1. Kuhinjske spužvice

Spužvica koju koristite za pranje posuđa i brisanje površina možda je najprljaviji predmet u vašoj kuhinji. Stalna vlaga i ostaci hrane stvaraju savršeno okruženje za bakterije poput E. coli i salmonele. Kako biste smanjili broj klica, svakodnevno je dezinficirajte: stavite je u mikrovalnu na minutu ili potopite u ocat. Redovito je mijenjajte svaka dva tjedna ili ranije ako počne neugodno mirisati.

image
/Shutterstock

2. Sudoper i odvod

Iako je to mjesto gdje čistite posuđe, kuhinjski sudoper jedan je od najprljavijih dijelova u kući. Ostaci hrane i bakterije mogu se skupljati u odvodu i na površini sudopera. Sudoper čistite svakodnevno vrućom vodom i sapunom, a odvod temeljito izribajte jednom tjedno mješavinom sode bikarbone i octa, piše cookist.

3. Daske za rezanje

Daske za rezanje, osobito one na kojima pripremate sirovo meso, mogu zadržavati štetne bakterije ako se ne čiste pravilno. Koristite odvojene daske za meso i povrće kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju i perite ih vrućom vodom i sapunom nakon svake upotrebe. Plastične daske možete dezinficirati u perilici posuđa, dok drvene treba ribati mješavinom soli i limunova soka.

4. Ručke i kvake

Razmislite koliko često dodirujete ručku hladnjaka, kvake ormarića i gumbe na pećnici dok kuhate - sve su to mjesta na kojima se lako nakupljaju klice. Sve ručke i kvake brišite svakodnevno dezinficijensom ili antibakterijskim sredstvom.

image
/Shutterstock

5. Police u hladnjaku

Iako često čistimo vanjštinu hladnjaka, unutrašnjost može biti sasvim druga priča. Prolivene tekućine, pokvarena hrana i kondenzacija mogu potaknuti razvoj bakterija na policama i ladicama. Učinite naviku da svake sedmice prebrišete unutrašnjost hladnjaka, a proliveno odmah očistite kako biste izbjegli ljepljivu, prljavu površinu.

6. Brtve blendera

Mnogi zaboravljaju očistiti brtvu, gumeni prsten na dnu blendera. Ovaj mali dio zadržava čestice hrane i vlagu, što ga čini idealnim mjestom za razmnožavanje bakterija. Nakon svake upotrebe rastavite blender i temeljito očistite brtvu i sve ostale dijelove.

7. Površina štednjaka i pladnjevi ispod plamenika

Štednjak je izložen prskanju, prolijevanju i masnoći svaki put kad kuhate. Ako se ne čisti redovito, masnoća i ostaci hrane mogu se nakupiti, stvarajući prljavo i potencijalno opasno mjesto za kuhanje. Obrišite površinu štednjaka nakon svake upotrebe, a plamenike i pladnjeve dubinski očistite barem jednom tjedno.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 14:21