StoryEditorOCM
ProstorijaVODITE RAČUNA

U kuhinji čuvate prazne tegle? Stručnjaci upozoravaju na visok rizik i zašto mogu biti ozbiljna prijetnja zdravlju

Piše MOZAIK SD
2. prosinca 2025. - 14:48

U tisućama kućanstava diljem Hrvatske čuvaju se prazne staklene tegle od krastavaca, džemova, maslina... misleći da će možda jednog dana zatrebati. No stručnjaci upozoravaju da ta naizgled nevina navika može stvoriti idealne uvjete za razvoj opasnih mikroorganizama, neugodne mirise pa čak i trovanje hranom, piše klik.hr.

image

St

Mario Tagliabue/Photononstop Via Afp

Zašto prazne tegle mogu postati opasne

Iako je staklo jedan od najsigurnijih materijala za čuvanje hrane, problem nastaje kada se tegle ne peru ili stoje dugo zatvorene u vlažnim prostorima poput podruma, ostava ili ormara. Na unutarnjim zidovima staklenih tegli može se nakupljati tanak sloj vlage koji golim okom gotovo nije vidljiv.

Upravo ta vlaga postaje idealno tlo za: razvoj bakterija, pojavu plijesni, razmnožavanje kvasaca. Takve tegle ne samo da mogu narušiti higijenu doma, već i uzrokovati neugodne mirise koji se šire po kući.

Rizik od trovanja

Jedna od najvećih opasnosti je nepravilna ponovna upotreba staklenih tegli. Posebno je rizično ako su u njima bila ulja ili neke kemikalije, pa se, nakon površinskog ispiranja, koriste za pohranu hrane. Stručnjaci upozoravaju da kemijske supstance mogu ostati na unutarnjim zidovima stakla i kontaminirati hranu, što može dovesti do ozbiljnog trovanja.

Preporuka glasi: "Tegle koje ne koristite reciklirajte."

image
Nikolas Kokovlis/Nurphoto Via Afp

Kako sigurno skladištiti staklene posude

Higijensko održavanje i pravilno skladištenje posuda u domu ključni su za zdravlje i kvalitetu života. Stručnjaci savjetuju: redovito i temeljito prati sve staklene posude, ne skladištiti tegle dugo ako se ne koriste, ne miješati namjene (npr. hrana → kemikalije → hrana), sve nepotrebne tegle pravilno reciklirati, piše klik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 14:55