StoryEditorOCM
Životbolja rješenja

Spremate li hranu u aluminijsku foliju? Ne biste to trebali raditi, evo i zbog čega

Piše mozaik sd
29. rujna 2025. - 10:10
Aluminijska folija ne pruža potpunu zaštitu za namirinice. Zrak može lako dospjeti do hrane, što povećava rizik od kvarenja i razmnožavanja štetnih bakterijaAfp

Većina nas je barem jednom koristila aluminijsku foliju za umotavanje ostataka hrane ili pakiranje obroka za ponijeti. Iako se često smatra praktičnim i brzim rješenjem, stručnjaci upozoravaju da aluminijska folija zapravo nije najsigurniji način za skladištenje hrane.

Za razliku od plastičnih posuda ili vrećica koje se mogu hermetički zatvoriti, aluminijska folija ne pruža potpunu zaštitu. Zrak može lako dospjeti do hrane, što povećava rizik od kvarenja i razmnožavanja štetnih bakterija. Osim toga, vlaga iz hrane može ispariti, pa jelo brže gubi svježinu i teksturu, piše Klix.ba.

Hrana umotana u foliju može promijeniti miris i okus, posebno ako je riječ o kiselim ili slanim jelima. U takvim slučajevima dolazi do reakcije između aluminija i sastojaka iz hrane, što nije poželjno ni zbog ukusa ni zbog mogućih posljedica po zdravlje.

image

Nije preporučljivo umotavati vruću hranu direktno u foliju. Bolje je pričekati da se jelo ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek onda upakirati

Afp

Također, nije preporučljivo umotavati vruću hranu direktno u foliju. Bolje je pričekati da se jelo ohladi na sobnoj temperaturi, pa tek onda upakirati, i to samo ako će stajati kratko, najviše jedan do dva dana.

Ako redovito koristite aluminijsku foliju za čuvanje hrane, razmislite o drugim opcijama koje bolje štite namirnice i produžavaju njihovu svježinu. Staklene ili plastične posude s poklopcem su sigurniji i dugotrajniji izbor.

image

Staklene ili plastične posude s poklopcem su sigurniji i dugotrajniji izbor za čuvanje hrane

Afp

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 01:07