Vijest da je splitski restoran Krug dobio Michelinovu zvjezdicu snažno je odjeknula u gradu pod Marjanom, ali i šire. Veliko je to i vrijedno priznanje mladom timu iz restorana na Zapadnoj obali koji predvodi Karlo Kaleb, nadareni chef kojemu je i drugi istaknuti vodič, Gault Millau odao priznanje prije nekoliko mjeseci, proglasivši ga "Velikim chefom sutrašnjice" za 2025.
Lijepa je vijest i da je restoran K.užina, talentiranog Tonija Bobana, čije su kuhanje Splićani zavoljeli još dok je radio u Cortu Malteseu, uvršten na Michelinovu listu Bib Gourmand, rezerviranu za restorane s kvalitetnim jelima po pristupačnim cijenama.
Spominjanjem trogirskog restorana Franka, pak, podebljao se popis restorana s Michelinovom preporukom na području naše župnije pa ih sada u Splitu i okolici brojimo 18 (ako okolicu protegnemo sve do Tučepi, gdje se nalazi fantastična Jeny). Podsjetimo, riječ je, uz spomenute, o restoranima ZOI, Dvor, Kadena, Šug, Pinku Fish&Wine, Zrno soli, Bome konoba Fetivi i Zinfandel Food&Wine u samom Splitu te Kala i Otok u Supetru kao i Il Ponte, konoba Trs i Mare u Trogiru.
Najnovije izdanje Michelinovog vodiča donijelo je veliko priznanje gastronomskoj sceni Splitsko - dalmatinske županije, potvrdivši sve jaču poziciju Splita i Splitsko - dalmatinske županije na kulinarskoj karti Europe, naglasila je Ivana Vladović, direktorica Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije, zadovoljna što su Michelinovi inspektori, poznati po visokim kriterijima i anonimnosti, prepoznali kvalitetu navedenih restorana, koji se sada, uz ostale na području Splitsko - dalmatinske županije koji su već izborili svoje mjesto na Michelinovoj listi, ističu kao mjesta za uživanje u vrhunskoj gastronomiji.
- Ovo je iznimno priznanje i još jedan dokaz da je gastronomija jedan od najsnažnijih aduta Splitsko - dalmatinske županije i dodatna potvrda da idemo u pravom smjeru. Naša strategija usmjerena je na razvoj gastronomije kao jednog od najprepoznatljivijih elemenata turističke ponude, na čemu kontinuirano radimo kroz projekte poput „Dalmatinske marende“ i uspješnu kandidaturu za Europsku regiju gastronomije 2027., za koju se intenzivno pripremamo - istaknula je Vladović, referirajući se na titulu koju dodjeljuje International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, a čija nas je komisija posjetila potkraj svibnja, o čemu smo donijeli detaljniju priču o tome što su sve članovi komisije imali prilike vidjeti, čuti i kušati (nakon čega su, kako nam je Vladović ispričala, ostali pod izuzetno pozitivnim dojmom).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....