StoryEditorOCM
PričeMEETeatING Mediterranean

Bol je bio pozornica mediteranskih mirisa, okusa i glazbe: doznali smo sve detalje, pa čak i što je to ‘trudna teća‘

Piše T. S. M.
27. lipnja 2025. - 16:17

MEETeatING Mediterranean još je jednom uspješno održan u Bolu na Braču, od 20. do 22. lipnja, okupljajući domaće i inozemne partnere i prijatelje s ciljem promocije mediteranske prehrane kao baštine, svakodnevice i kulturnog identiteta. Nakon Maroka, Portugala i Španjolske, ovogodišnja zemlja gošća bila je Republika Italija – zemlja s kojom Hrvatska dijeli status jedne od sedam zemalja čuvarica mediteranske prehrane na UNESCO-ovoj listi svjetske nematerijalne baštine.

image

Cooking show

Mario Kučera

Tijekom tri dana susreta, Bol je postao pozornica mirisa, okusa, glazbe i dijaloga koji slave mediteranski način života. Posebno veseli što su svojim prisustvom večer degustacije talijanskih i hrvatskih vina i hrane – CroItaly Fusion Night – uveličali počasna konzulica Republike Italije u Splitu gđa. Maja Medić, načelnica općine Bol gđa. Katarina Marčić i dr. Orfeo Vassallo, savjetnik za turizam općine Pollica.

image

CroItaly Fusion night, otvorenje. Počasna konzulica Republike Italije u Splitu Maja Medić, autorica i producentica MEETeating Mediterranean Maja Duka, načelnica općine Bol Katarina Marčić, savjetnik za turizam općine Pollica (Italija) dr. Orfeo Vassallo, upravitelj restorana Porto del Fico Alessandro Tortora i chef Pasquale Acunzo

Mario Kučera

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, u Vinarskom podrumu otvorena je izložba Prijatelji Mediterana, posvećena Casi Artusi, prvom centru talijanske domaće kuhinje.

Veliko veselje izazvala je i tradicionalna Bolska marenda – Trudna teća, s jelima iz kuhinja restorana Ribarska kućica, Taverna Riva i Santo, uz gostovanje blogerice s gastro bloga Natinpjat.com. S posebnim oduševljenjem dočekano je otvorenje Mirisnih skala – poklona tima MEETeatING Mediterranean bolskom dječjem vrtiću – simboličnog spoja bilja, sunca, mora i lokalnog znanja.

image

Otvaranje izložbe Prijatelji Mediterana

Mario Kučera

Brački šarm dodatno je naglasila domaća tombola bročki lot, s glavnom nagradom – cijelim pršutom. Nagrade je osigurao hrvatski brend Dobro.

“U vremenu u kojem se traži nova ravnoteža između održivosti, kulture i zajedništva, MEETeatING Mediterranean nastavlja povezivati mediteranske zajednice i stavlja Bol na kartu međunarodnog dijaloga. Ovdje se ne susrećemo samo zbog hrane – nego zbog onog što hrana znači: dijeljenje, tradiciju, brigu i identitet,” poručila je Maja Duka, autorica projekta i predsjednica udruge Imena.

image

Trudna teća, brački loto, dobitnici

Mario Kučera

Kulturni, zabavni i edukativni sadržaji povezali su sve generacije – od djece iz dječjeg vrtića Mali princ i njihove inicijative I ja volim motiku, do večernjih druženja uz canzone, jazz i operne arije koje su izveli Lela Kaplowitz i Nino Nimac.

image

Večer degustacije talijanskih i hrvatskih vina i hrane – CroItaly Fusion Night

Mario Kučera

MEETeatING Mediterranean održava se u organizaciji Općine Bol i Udruge IMENA, uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te sponzora Stina vina i brenda Dobro.

Ovakav paštafažol jede se i usred ljeta: dodate li tjestenini i grahu ovaj morski sastojak, dobit ćete jelo za pomazat pjat!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. prosinac 2025 00:37