StoryEditorOCM
Pričevrijedne nagrade

Istarska malvazija i dalmatinski pošipi zasjali na IWC-u: Hrvatska vina među svjetskom elitom vinske scene

Piše Kruno Filipović
23. svibnja 2025. - 13:04

Proces vrednovanja vina na IWC-u vrlo je rigorozan, a sistem je ponešto drugačije ustrojen od onoga, možda među širom publikom i popularnijeg, DWWA poznatog jednostavno kao Decanter.

Najupadljivija razlika je što je IWC – International Wine Challenge – univerzalno stručno ocjenjivanje za razliku od spomenutog DWWA – Decanter World Wine Awards – koje je specijalističko. Iako bi to bio krajnje hipotetski scenarij s vrlo malo vjerojatnosti da se uistinu i dogodi, vaše bi vino na IWC-u mogao ocjenjivati sudac koji nikada nije kušao hrvatsko vino. On jednostavno mora prepoznati one vrijednosti oko kojih ipak postoji kakav-takav konsenzus da neko vino čine boljim.

Jednako hipotetski i krajnje nevjerojatno, na Decanterovu ocjenjivanju, vaše bi vino mogao vrednovati netko tko zna puno o regiji za koju je stručnjak, zna sve vinarije i sorte, ali možda nikada nije kušaš vino iz neke strane zemlje.

Neću govoriti o svojim naklonostima, one su nevažne, ali lijepo je imati oba tipa ocjenjivanja. Decanter će znati cijeniti neke izvorne specifičnosti vezane za tradiciju, posebnosti sorte i vinskih tehnika. IWC će prepoznati koliko je neko vino, narodski rečeno, ‘svjetsko‘.

image

Damjanić Justina

Evo nekoliko zanimljivosti u vezi procesa ocjenjivanja. Vina kada pristignu na adresu skladište se u velike hladne komore da ne bi nastala neka šteta od visokih temperatura. U tom skladištu boce se pregledavaju da odgovaraju samoj prijavi, ali i da se što nije oštetilo u putu. Primjerice, da nije popustio čep. Na ovakvoj se primjerenoj temperaturi vina i prepakiraju u zatvorene vrećice da bi kušanje bilo slijepo.

Tri su stadija ocjenjivanja i svako ima popratno ocjenjivanje. Ako se pokaže potreba, vaše bi vino moglo biti kušano šest puta. I to je krajnje nevjerojatan scenarij, ali ne i nemoguć. Svaki žiri kojih je puno, ima i svoje predsjedavajuće. Svako kušanje žirija, kontroliraju predsjedavajući. O kandidatima za značajne nagrade vijeća se unutar ovakvog panela i visoku ocjenu se mora stručno braniti. Dobiti IWC nagradu zaista nosi određenu težinu.

image

Rossi Templara

Tri su zlata ove godine otišla u Istru i sva tri su otišla malvaziji istarskoj. Damjanićeva Justina 2022., Rossijeva Templara 2023. i Tomazova Avangarde 2024. To su ujedno jedina tri zlata koja su s prestižnog IWC-a stigla u našu zemlju. Vrijedno svih čestitki i najiskrenije, kapa dolje ovim vinarima. Važna napomena za one koji možda manje prate istarske malvazije ili o njima manje znaju, ne tako davno mnogi su vinari, enolozi i znalci, pa čak i oni iz Istre, sumnjali da ova sorta može dati dobra odležana vina. No, dva od tri nagrađena su odležana. Ovu temu trebamo svi skupa ostaviti iza sebe i na nju ne gubiti više vremena. Malvazija istarska može sasvim lijepo odležati i dati kompleksnije vino umjerena, nekad i puna tijela.

Ono što mene neizmjerno veseli je da je među srebrnim nagradama čak šest pošipa. Nagrada je dvadeset sve ukupno i raznih je tu sorata i vinara, ali najbrojniji je pošip. Na tri od njih šest je radio Igor Radovanović, enolog korčulanske vinarije Black Island Winery i čovjek za kojeg sam više puta naglasio da je izuzetno nadaren i da će vremenom postati ime koje ćemo pamtiti i znati svi. Riječ je o tri pošipa ove vinarije; Dalmatian Dog Pošip, Merga Victa Pošip i Merga Victa Pošip Na Talogu kako je odnedavno preimenovan poznati ‘sur-lie‘ s crnom etiketom i to radi regulative europskog tržišta.

image

Merga Victa Pošip

Priznajem ponizno, prestao sam brojiti nagrade koje je osvojila ova vinarija, ali želim dodati da Igor ima i svoju vlastitu liniju vina koja izlazi pod njegovim prezimenom te da su dva grka iz njegove vlastite linije također osvojila srebrne nagrade; Radovanović Grk 2023. i 2024.

Sjećam se jednom davno kada sam ušao u jednu dobru lokalnu mesnicu usred rasprave oko ponuđenih vina. Na drvenom su stalku naslagane stajale butelje Milina Pošipa. Kupci pomalo nepovjerljivi, nisu ga ranije kušali, prodavač oprezno; meni je stvarno dobar. Umiješao sam se samo iz želje da pomognem prodati i da kupci dođu do vina kakvo žele. Bile su tada kune, vino je koštalo otprilike 60 kuna. Rekao sam tada da sadržaj u butelji vrijedi trostruko i da ne propuste kušati to vino. Naime, imao sam ga na jednoj usporednoj radionici pošipa i znao sam što govorim. Veseli me vidjeti da danas ponosno nosi srebrnu nagradu s IWC-a. još uvijek cijenom vrlo konkurentno za trinaest eura, otprilike stotinjak bivših kuna.

image

Radovanović Grk

Još u Dubrovniku, na dubrovačkom izdanju Vinskog podruma, prišao mi je Mario Jeličić Purko, voditelj Hvar Hillsa i rekao da navratim kasnije do njegovog štanda jer moram nešto kušati. Ukratko, srebrom nagrađeni Hvar Hills Merlot u trenu se popeo među bolje dalmatinske merlote. Nije prezrio ni visokih alkohola kakvi ponekad znaju biti. Ovaj je Merlot elegantno vino s dovoljno svježine i lijepom budućnosti ispred sebe.

Sasvim neobična maraština, iako moram primijetiti da je sve više ove sorte u specijalnim vinskim stilovima, je Milošev Stalagmit. Nisam nikada pitao otkuda ime, no i moja slobodna interpretacija da nastaje prirodno i uz puno vremena jednako to vino kao i stalagmit, vjerujem, ne bi puno promašilo. Mineralno slankasto i kredasto, cvjetno i zrelih voćnih aroma… vremenom ćemo naučiti da je puno više istinski plemenitih sorata i da je mnogima samo nedostajalo pažnje i ljubavi.

Vrijednim se nagradama pridružuju dva pošipa iz relativno mladih vinarija; Bora Pošip i Testament Pošip. Ovo je jedna važna pojava na vinskoj sceni i zanimljivo je primijetiti koliko je skraćen i ubrzan put od prvog izlaska na tržište do dotjeranog vina koje je u svjetskoj klasi. Spoj je to znanja, sorata i tehnologije u sretnom omjeru i vrlo je važan motor koji cijelu scenu gura naprijed.

Počasni spomen 

Brončane medalje koje su osvojila dalmatinska vina

Baraka Babić Luša, 2022.

Baraka Maraština Tenebra Riserva, 2022.

Black Island Winery, Merga Victa Pošip Na Talogu, 2021.

Bora Maraština, 2024.

Skaramuča Pošip, 2024.

Hvar Hills Syrah 2022.

Terra Madre Plavac mali Premium, 2018.

Vislander Bugava Premier, 2023.

Badel 1862 Korlat Cabernet Sauvignon, 2021

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:54