StoryEditorOCM
Pričeprestižna titula

Ogromno priznanje dalmatinskoj spizi: Srednja Dalmacija proglašena je Europskom regijom gastronomije! Evo što nam to znači

Piše Tea Sumić Miletić
27. studenog 2025. - 21:03

Splitsko-dalmatinska županija proglašena je Europskom regijom gastronomije za 2027. godinu. Priznanje je to koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).

Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa – Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravila je tijekom svibnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027, o čemu smo već pisali.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tom su prigodom, kako smo izvijestili, u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije obišli pomno odabrane lokacije vezane uz dalmatinsku gastronomiju koje su ih, kako doznajemo od organizatora, istinski oduševile. Pokazalo se da je to bio zaista dobar znak.

image
Privatni album

- Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u regiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovora koji traju satima, kruha koji se dijeli rukama i okusa koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju, kvalitetu i predani rad svih dionika koji čuvaju gastronomsku baštinu, omogućujući da ona i u suvremenom svijetu nastavi živjeti i nadahnjivati nove generacije - rekla nam je predsjednica županijskog TZ-a Ivana Vladović povodom osvajanja ove prestižne titule za koju je predstavnicima naše regije u Barceloni dodijeljena svečana plaketa u sklopu manifestacije European Young Chef Award (koju organizira IGCAT).

image
Tom Dubravec/Cropix

Proglašenje Srednje Dalmacije Europskom regijom gastronomije 2027. nije samo činjenica kojom se lijepo pohvaliti i priznaje bogatstvu dalmatinske gastronomske baštine i ponude, ova nas titula pozicionira na međunarodnu platformu koja regijama donosi veću vidljivost, jače povezivanje lokalnih dionika i poticaje za održivi razvoj gastronomije i turizma.

image
Privatni album

Dosadašnje nositeljice titule, poput Katalonije i Sicilije, iskoristile su ovaj status za jačanje kulturne prepoznatljivosti, razvoj novih gastronomskih iskustava, podizanje kvalitete turističke ponude i snažniji izvoz lokalnih proizvoda, što proizlazi iz ciljeva i koristi koje IGCAT navodi za sve nagrađene regije, uključujući međunarodnu promociju, razvoj održivog turizma i jačanje lokalne ekonomije.

Hoće li ovo dalmatinsku gastronomiju učiniti još boljom, ali i prepoznatljivijom? Nadajmo se! Širu priču oko proglašenja donosimo uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 09:27