Splitsko-dalmatinska županija proglašena je Europskom regijom gastronomije za 2027. godinu. Priznanje je to koje dodjeljuje Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam (IGCAT).
Komisija sastavljena od pet uglednih stručnjaka, među kojima su Ramon Sentmartí iz agro-prehrambenog sektora, José Luís Marques, ravnatelj Škole za ugostiteljstvo i turizam u Coimbri, Emanuela Panke, predsjednica Iter Vitisa – Vinskih putova Europe (Kulturna ruta Vijeća Europe), Jens Storli, stručnjak za kulturu i prehrambeni sektor, Wendy Barrie, voditeljica gastronomskog vodiča Scottish Food Guide, zajedno s predsjednicom IGCAT-a Diane Dodd, boravila je tijekom svibnja u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi procjene prijave za titulu Europske regije gastronomije 2027, o čemu smo već pisali.
Tom su prigodom, kako smo izvijestili, u organizaciji Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije obišli pomno odabrane lokacije vezane uz dalmatinsku gastronomiju koje su ih, kako doznajemo od organizatora, istinski oduševile. Pokazalo se da je to bio zaista dobar znak.
- Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u regiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovora koji traju satima, kruha koji se dijeli rukama i okusa koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju, kvalitetu i predani rad svih dionika koji čuvaju gastronomsku baštinu, omogućujući da ona i u suvremenom svijetu nastavi živjeti i nadahnjivati nove generacije - rekla nam je predsjednica županijskog TZ-a Ivana Vladović povodom osvajanja ove prestižne titule za koju je predstavnicima naše regije u Barceloni dodijeljena svečana plaketa u sklopu manifestacije European Young Chef Award (koju organizira IGCAT).
Proglašenje Srednje Dalmacije Europskom regijom gastronomije 2027. nije samo činjenica kojom se lijepo pohvaliti i priznaje bogatstvu dalmatinske gastronomske baštine i ponude, ova nas titula pozicionira na međunarodnu platformu koja regijama donosi veću vidljivost, jače povezivanje lokalnih dionika i poticaje za održivi razvoj gastronomije i turizma.
Dosadašnje nositeljice titule, poput Katalonije i Sicilije, iskoristile su ovaj status za jačanje kulturne prepoznatljivosti, razvoj novih gastronomskih iskustava, podizanje kvalitete turističke ponude i snažniji izvoz lokalnih proizvoda, što proizlazi iz ciljeva i koristi koje IGCAT navodi za sve nagrađene regije, uključujući međunarodnu promociju, razvoj održivog turizma i jačanje lokalne ekonomije.
Hoće li ovo dalmatinsku gastronomiju učiniti još boljom, ali i prepoznatljivijom? Nadajmo se! Širu priču oko proglašenja donosimo uskoro.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....