Stigao u Split kardinal osobno, donio zlatne kapljice iz Zlatne doline pa je uz kuma i uzvanike bilo krštenje kakvog prije nikad na našim stranama nije bilo. U ovoj pomalo bajkovitoj rečenici baš sve je istina. Martinje, proslavu krštenja mladog vina, koja nije tradicija u Dalmaciji, organizirali su baš ovako u restoranu "Triton" u Radisson blu hotelu u Splitu chef i vlasnik restorana Zlatko Marinović Noštromo i čuvena vinska kuća Krauthaker iz Kutjeva.
Iz Kutjeva je u Split na Martinje stigla najjača moguća postava Zlatne doline: doajen, bard hrvatskog vinarstva Ivan Enjingi, a kako njegov prijatelj, čuveni vinar Vlado Krauthaker ima zdravstvenih problema, u Split je došla njegova kći Martina sa suprugom Ivanom Grgićem, doveli su sa sobom i jedinog vinskog kardinala u Hrvata Vladu Bauera, donijeli mošt iz svog podruma i tamburaše iz Sombora i velika fešta je mogla početi.
Poseban gost, prijatelj domaćina Marinovića, bio je jedini masterchef u Hrvatskoj, jedan od samo 200 takvih na svijetu, 85-godišnji Zdravko Kalabrić iz Krapnja, koji je godinama bio chef Ritz Carltona.
Kardinalu Baueru su pri krštenju mošta i njegovu pretvaranju u mlado vino asistirali ministranti Stanko Marinković iz Splita i Ivan Grgić iz Kutjeva.
Zazvonilo je zvono pa je kardinal Požeške doline krenuo ozbiljnim tonom i impresivnim glasom: "Treba da s pozornošću obavimo ovaj drevni obred. Da bi naš novorođenac čestito napredovao za tu nakanu molimo oslobodi nas sveti Martine od vode, od poskupljenja, od mošta koji malo košta, od svake druge čari što nam vino kvari, od poskupljenja šećera i drugih stvari, oslobodi nas... Zahvaljujem svetom Martinu što će biti milostiv i sve naše želje će uslišiti. Dragi moji prijatelji da bi mošt zaista postao vino mi po tradiciji biramo vinskoga kuma“.
Pa je svečano uz odobravanje i pljesak proglašen kum novog vina Krauthakerovih Luka Oršulić, predsjednik Udruge lađara Neretve iz Metkovića.
A na večeri je bio sve kum do kuma. Ivan Enjingi je naime bio prvi kum vina Krauthakeru, chef Zlatko Marinović je bio kum vinima i Krauthakeru i Enjingiju, Stanko Marinković će dogodine proslaviti 25 godina od kumstva Krauthakerovu vinu...
Kako ste postali kardinal, pitam kasnije Požežanina Vladimira Bauera.
"U Požegi, Prigorju, Zagorju je običaj krštenja mošta i svaki podrumar želi da se sa svojim prijateljima taj dan ovjekovječi obredom krštenja mošta. To nikad nisu radili svećenici, pravi, legalni, nego ili čovjek koji je u tom svijetu najstariji ili kojem je to najbolje ležalo i onda se on po starim statutima zvao vinski biškup. I tako sam ja 25 godina bio biškup u Požeškoj dolini, a zatim sam zadnjih 10 godina kardinal. Jedini sam takav kardinal u Hrvata, poštovana gospoda kolege drugi biškupi nemaju toliko godina prakse kao ja i ne mogu bit kardinali.“
Svečana večera je bila od četiri slijeda jela koja su uparivana s ponajboljim vinima iz Krauthakerova podruma, uživalo se u 8 biranih etiketa. Martina Krauthaker Grgić, enologinja, jedinica Vlade Krauthakera i nasljednica priče ove prestižne vinske kuće s ponosom mi je govorila o počecima oca Vlade i njegova prijatelja Enjingija, koji su utemeljitelji velike vinske priče Zlatne Doline.
Reče odrasla je uz oca, vinograde, podrum i vino i posve joj je prirodno nastaviti očevu priču. Na 52 hektara vinograda uzgajaju 38 sorti i dio svojih vrhunskih vina su, uz mlado vino za krštenje, donijeli za ovu priliku u Split. "I tata Vlado i njegov prijatelj Enjingi se godinama druže s chefom Marinovićem, koji je i kum vina gospodina Enjingija, pa je tamo i dogovoreno da priredimo Martinje u Splitu“, kazala nam je Martina.
Završilo je pjesmom izvrsnih tamburaša Panonika iz Sombora i vrhunskim vinima Ivana Enjingija koji je za ovu priliku donio 20-ak svojih vrhunskih vina od berbi 2006., 2009. pa nadalje. Premijerno Martinje u Splitu za pet!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....