Split je postao bogatiji za restoran s Michelinovom zvjezdicom! U najnovijoj selekciji prestižnog vodiča za Hrvatsku, našao se i restoran iz centra grada koji smo imali priliku posjetiti među prvima, nedugo nakon otvorenja prije nešto manje od dvije godine. Ovo veliko priznanje stiglo mu je kao zaista zaslužena nagrada za trud, ali i za hrabrost jer njihov način rada poprilično se razlikuje od uobičajenog.
Restoran "Krug" pod vodstvom Karla Kaleba oduševio je Michelinove stručnjake svojom inovativnom vizijom lokalne kuhinje. Uz podršku talentiranog tima, Ivana Baraća i Leonarda De Stefanija, Kaleb je u restoranu na splitskoj Zapadnoj obali stvorio meni koji spaja bogatu dalmatinsku tradiciju s modernim tehnikama i osobnim potpisom.
Restoran je pažnju privukao neobičnim konceptom koji se temelji se na degustacijskom (tasting) meniju u više sljedova koje prate vina, fermenti poput domaćih kefira, kombuche ili koktela, a pripremaju se pred očima posjetitelja.
Posjetili smo ga među prvima i o njemu vam pisali, a cijelu priču možete pročitati na ovom linku:
Kaleb nam je po objavi vijesti vrlo kratko komentirao da je sretan zbog ovog priznanja i obećao nam više otkriti čim se malo pribere. "Cili mi dan zvoni mobitel", dodao je još na kraju pa vam, dok ne dobijemo veću priču, možemo samo prenijeti što nam je ispričao kad smo ga posjetili nedugo po otvaranju restorana.
– Ovo smo mi, to je način na koji mi prezentiramo hranu, muzika koju mi doma slušamo, nema naučenih šablona, nema dress codea, ljudi su nam dolazili i u odijelima i u šlapama, i svi su dobrodošli i želimo da se svi dobro osjećaju. Mi smo s posjetiteljima stalno u komunikaciji, a veseli nas kad vidimo da gosti međusobno komuniciraju, premda se prvi put u životu vide. Znalo se dogoditi da se ekipe spoje, da jedni drugima komentiraju hranu koja im je poslužena – objasnio nam je tom prilikom nadareni chef.
Splitski "Krug" nije jedini koji je dobio Michelinovu preporuku, ali nije ni jedini restoran iz Splita koji ima razloga za slavlje. Michelin je na svoju listu oznaka Bib Gourmand, koje daje restoranima za kvalitetne menije po pristupačnim cijenama, za ovu godinu dodatno uvrstio i restoran "K.užina" iz Splita, o kojem smo vam također pričali, o čemu više možete pročitati ovdje.
Pored Splićana, u ovom su se vodiču našli i Cap Aureo iz Rovinja kojem je pripala prva zvjezdica, dok je restoran Agli Agmici iz Rovinja kao još jedini u Hrvatskoj zadržao dvije zvjezdice.
Po jednu zvjezdicu zadržali su restorani Dubravkin put iz Zagreba, Pelegrini iz Šibenika, 360º iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Noel iz Zagreba, Boškinac iz Novalje, LD Restaurant iz Korčule, Nebo iz Rijeke, Alfred Keller iz Malog Lošinja te te Korak iz Jastrebarskog, tako da je sada u Hrvatskoj 12 restorana s po jednom te jedan restoran s dvije Michelinove zvjezdice.
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina naglasio je da novo izdanje Michelinovig vodiča donosi potvrdu kvalitete hrvatske gastronomije te izvrsnosti chefova, koji su prepoznati i priznati i na svjetskoj razini.
Osim zvjezdica, iz HTZ-a iznose i da su oznake Michelin Green Star zadržali restorani Zinfandel’s u Zagrebu, Konoba Mate u Korčuli i Korak u Jastrebarskom, dodajući da se ta oznaka dodjeljuje restoranima posvećenih gastronomiji koja se temelji na održivosti i ekološkoj prihvatljivosti.
Novost ove godine je i dodjela posebnih priznanja Michelina za raznolikost profesija i vještina u ugostiteljstvu, koje su za mladog chefa dobili Gabriela Filca iz restorana Nebo, a za kvalitetu pružene usluge Vera Korak iz restorana Korak, dok je za sommeliera priznanje dobio Dinko Lozica iz restorana LD.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....