Ključne teme mediteranske prehrane, održivi razvoj i očuvanje kulturne baštine bili su u fokusu edukativno-kreativne inicijative "Divlji pijat", koja je u travnju i svibnju 2025. spojio praktično učenje, terenski rad i kreativne radionice za djecu i mlade, s ciljem razvoja svijesti o važnosti prirodnih resursa, lokalne hrane te znanja koja se prenose s koljena na koljeno.
Kroz raznovrsne aktivnosti, od istraživačkih šetnji do kuhanja i likovnog stvaranja, učenici su učili prepoznavati i brati samoniklo jestivo bilje, posebice mišancu. Pripremali su jednostavna, ali hranjiva jela u školskim kuhinjama te izrađivali vlastite herbarije. Sve aktivnosti osmišljene su s ciljem poticanja razumijevanja zdrave prehrane, važnosti očuvanja okoliša i vrijednosti lokalne tradicije, a poseban naglasak stavljen je na mediteransku prehranu, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva, čime je projekt dodatno dobio međunarodni značaj.
"Poštivanje baštinskog krajolika, netretirane hrane sezonalnog karaktera, kreativnost – sve to ima zaštitnu ulogu u obrazovanju i u osvještavanju mladih. Uključili smo škole koje su često ‘ispod radara’, neopravdano. Divlji pijat moga mista, kao krovni naziv projekta, sve to povezuje.“, istaknula je autorica projekta Maja Duka.
Nakon nekoliko izdanja održanih na Braču, projekt se ove godine preselio u Dalmatinsku zagoru, preciznije u Prugovo, Muć i Lećevicu, gdje se u suradnji s lokalnim osnovnim i srednjim školama okupilo više od stotinu učenika, uz podršku njihovih učitelja, mentora i stručnih suradnika.
U projektu su sudjelovale Područna škola Prugovo, OŠ Ivana Pavla II, Klis, OŠ Kneza Branimira, Donji Muć, Područna škola Lećevica, OŠ Ostrog, Kaštel Lukšić i Turističko-ugostiteljska škola iz Splita, a održane su radionice "Hodam, učim, berem, jedem“ u sklopu koje su učenici, pod stručnim vodstvom, istraživali okolnu prirodu i brali samoniklo bilje koje su potom koristili za pripremu zdravih obroka u školskim kuhinjama, zatim likovna radionica "Divlji herbarij“ a program je zaključen "Divljom marendom", zajedničkim izletom i marendom na zaštićenoj kulturno-hidrološkoj lokaciji Bunari Rajčica.
Projekt "Divlji pijat" nastao je u sklopu djelovanja udruge Imena – prostor identiteta, koja kroz svoje projekte povezuje baštinu, hranu, edukaciju i zajednicu. Udruga djeluje na području Dalmacije, osmišljava i provodi inovativne edukativne programe za djecu i mlade te promiče vrijednosti mediteranske prehrane, održivosti i lokalne kulture.
Projekt su podržali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Splitsko-dalmatinska županija, a sponzor izleta i "Divlje marende“ bila je tvrtka Purex.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....