StoryEditorOCM
Pričepiece of cake

Slastičarka Antonija Nikolić otvara prvi slatkomat u Dalmaciji i otkriva nam kako napraviti tortu koji osvaja na prvu

Piše Jelena Banovac
8. travnja 2025. - 12:24

Slastičarstvo je igra preciznosti i mašte, tradicije i inovacije, tehnike i emocije. Upravo taj spoj definira rad Antonije Nikolić, splitske slastičarke i vlasnice brenda Love is a piece of cake, koja je posljednjih godinao gradi svoje ime na hrvatskoj slastičarskoj sceni.

Ono što Antoniju izdvaja nije samo vještina u izradi deserata, već i neprestana želja za učenjem i eksperimentiranjem. Usavršavala se kod nekih od svjetskih slastičara, poput Johanna Martina i Karima Bourgia, a pod mentorstvom Tereze Alabande stekla je temeljna znanja koja su joj omogućila da razvije vlastiti stil.

Od dizajna interijera do slastičarstva – put koji nije bio planiran, ali je bio neizbježan

Iako danas slovi za vrsnu slastičarku, Antonijin prvi profesionalni smjer bio je sasvim drugačiji – završila je umjetničku školu i bavila se dizajnom interijera. No, strast prema kuhanju uvijek je bila prisutna, i u jednom je trenutku postalo jasno da će dizajn prostora zamijeniti dizajnom okusa.

- Našla sam se u fazi života u kojoj nisam bila sigurna što dalje. Oduvijek sam voljela kuhanje, ali kolače uopće nisam razumjela. Željela sam ih shvatiti, naučiti tehnike, svladati preciznost. Danas ne mogu suziti fokus – sve me zanima i stalno istražujem nova područja, kaže Antonija.

Ono što ju je u konačnici osvojilo u slastičarstvu jest preciznost. „Tvrdoglava sam. U svijetu interijera znalo bi se dogoditi da ljudima predložim neku ideju, a oni je ne prihvate. S kolačima je drukčije – oni me slušaju. Ako kažem da će imati određeni okus, onda će ga i imati“, objašnjava kroz smijeh.

Brend koji spaja emociju i tehniku

Brend love is a piece of cake nastao je iz želje da slastice budu više od deserta – da budu iskustvo. Ime je inspirirano stihom iz pjesme Tine Turner, a iza vizualnog identiteta brenda stoji poznati splitski dizajnerski dvojac Kazinoti & Komenda.

No, ono što Antonijine slastice čini posebnima nije samo estetika, već i promišljeno kombiniranje okusa. Njezin fokus na modernu francusku i talijansku školu slastičarstva vidi se u preciznosti izrade, ali i u inovacijama koje uvodi. Tako je, primjerice, tradicionalnu Splitsku tortu pretvorila u modernu monoporciju, a kroz rad sa smokvinim listom otkrila potpuno novi profil okusa – onaj koji podsjeća na kokos.

Slatkaonice

Osim što sama neprestano uči, Antonija svoje znanje prenosi i drugima. Kao predavačica na Cjeloživotnom učilištu Zlatna vrata, vodi program prekvalifikacije za buduće slastičare, a kroz privatne radionice i edukacije približava slastičarstvo svima – od potpunih početnika do profesionalaca koji žele usavršiti tehniku.

Riječ je o slatkaonicama, radionicama slastičarstva koje je Antonija osmislila jer je shvatila da u Splitu nedostaje prostor gdje ljudi mogu naučiti raditi slastice – i to na način koji je prilagođen svakome. Tako ljubitelji slastica, bilo da su potpuni početnici ili iskusniji entuzijasti, mogu u opuštenoj atmosferi naučiti osnove i napredne tehnike izrade deserata. Koncept je zamišljen kao personalizirano iskustvo, gdje se teme biraju prema interesu polaznika, a pristup je prilagođen svima – od onih koji nikad nisu držali pjenjaču u ruci do onih koji žele usavršiti svoju tehniku.

Osim klasičnih slastičarskih radionica, slatkaonice uvode i inovativne koncepte, poput nadolazeće kombinacije make-upa i kolača.

- Na početku radionica uvijek se svi boje. Volimo kad su ljudi potpuni amateri, dođu u velikom strahu, tvrde kako nemaju pojma. Uvijek ih uvjerim da im znanje nije ni potrebno – sve smo prilagodili tako da se zabave i usput nešto nauče. Moj cilj nije samo podučiti tehniku, već prenijeti i ljubav prema slastičarstvu, kaže Antonija.

Prvi slatkomat u Dalmaciji

Osim što razvija recepte za vrhunske restorane, Antonija neprestano istražuje nove koncepte. Tako je prva u Hrvatskoj predstavila spoj koktela i kolača, a sada priprema još jednu inovaciju – prvi slatkomat u Dalmaciji.

- Moja kći je veliki zaljubljenik u korejsku i japansku kulturu te smo s kumom došli na ideju slatkomata. Bit će to prvi automat s kolačima u Dalmaciji i šire, gdje će ljudi moći kupiti jednostavnije slastice poput tiramisua, moje verzije princes krafni, torti od tamne i bijele čokolade te keksa prilagođenih i za djecu, otkriva Antonija.

Planova joj, očito, ne nedostaje. Osim razvoja novih deserata, nadolazeća sezona donosi još kreativnije radionice, uključujući i spoj make-upa i kolača, a sve to uz stalni cilj – približiti ljudima slastičarstvo i pokazati da vrhunski deserti nisu rezervirani samo za fine dining restorane.

- Najviše volim kontakt s ljudima, to mi je najvažniji dio posla. Volim vidjeti reakcije na ono što radim, jer u konačnici, slastičarstvo nije samo tehnika – to je emocija.

Antonija je za nas pred kamerama pripremila Schwarzwald tortu, tradicionalni njemački klasik koji nikad ne razočara. Kako je izgledala priprema i konačan proizvod pogledajte u priloženom videozapisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. listopad 2025 10:29