U davnu je prošlost lijepo zaroniti putem otkrivenih artefakata, ali još je ljepše dobiti uvid u nju preko - pjata. Upravo nam se takva prilika pružila u petak u splitskom Arheološkom muzeju gdje je održano predstavljanje publikacije "Faros na tanjuru" autorice dr. sc. Ivane Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju u Zagrebu. Suautori tekstova su dr. sc. Jelena Jovanović iz Arheološkog muzeja u Splitu i mr. sc. Vinko Tarbušković, ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.
"Faros na tanjuru" čitatelju na zanimljiv i pristupačan način približava antičko kulinarsko naslijeđe. Temelji se na znanstvenim istraživanjima, proučavanju povijesnih izvora, arheoloških nalaza i drevnih recepata, a sve to pretočeno je u suvremene interpretacije jela kakva su nekad bila. Cilj knjige nije doslovno reproducirati ono što su stari Grci jeli, već ponuditi vjerodostojan prikaz njihove prehrane i načina pripreme hrane.
- Možda vam ideja o ovakvoj publikaciji djeluje jednostavno, ali riječ je o jednom od najkompleksnijih izazova. Ako želite prenijeti znanstveni tekst u kulinarski, morate sve promijeniti: eksperimentalno istražiti, zapisati, napisati da je prihvatljivo i čitljivo, a zatim, naravno, morate i skuhati to jelo, imati sredstva za pripremu, fotografirati finalni proizvod... Ima tu jako puno segmenata. Sve je to na početku zvučalo pomalo čudno, jer smo morali uložiti jako puno truda. Naime, sve smo morali prilagoditi, iz povijesnog izvornika prevesti u kuharicu. Prije otprilike četiri godine, kada se javila ideja o ovom knjizi, kontaktirala sam kolege s pitanjem može li se ovo provesti – i uspjeli smo - rekla je na splitskom predstavljanju knjige (premijerno je, u Zagrebu, održano prije dva tjedna) dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić.
Recepti koje knjiga donosi rezultat su ozbiljnog istraživačkog rada, a čitatelju su poziv da kroz njih sam otkrije i doživi okuse, sastojke i tehnike antičke kuhinje te tako (d)oživi bogatstvo drevnih kulinarskih običaja. U skladu s tim, samo događanje uključilo je i degustaciju pripremljenih jela, interpretirajuću tako taj primamljivi komadić baštine kroz neposredno i osjetilno iskustvo. Jela iz publikacije "Faros na tanjuru“ - tri slana i tri slatka, pri čemu vam moramo priznati da su nas se najviše dojmili tunjevina marinirana puna dva dana, svinjetina začinjena metvicom i kolač od kozjeg sira i meda - pripremili su učenici i njihovi mentori iz Srednje škole Hvar – izdvojena lokacija Jelsa, dok su učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Splita bili zaduženi za posluživanje.
Spomenimo i da je riječ o publikaciji nastaloj kroz međuinstitucionalnu suradnju Instituta za arheologiju, Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, Arheološkog muzeja u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije, a njihov iznimni interdisciplinarni projekt povezuje arheologiju, znanstvena istraživanja i gastronomiju. Projekt se od 2022. odvijao pod radnim nazivom “Grčka hrana u Starogradskom polju”, a provoditelji programa su Institut za arheologiju u Zagrebu i JU Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, uz suradnju sa Srednjom školom Hvar-Izdvojena lokacija Jelsa, smjer kuharstvo-slastičarstvo. Projekt je financirala Splitsko-dalmatinska županija, U.O. za turizam pomorstvo i promet dok je sponzor bio Helios Faros d.d. Managed by Valamar.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....