Nakon što je osvojio London i New York, viralni Le Cube kroasan – poznat po svom upečatljivom kockastom obliku i bogatom punjenju – stigao je i u Split. No ono što ga ovdje čini posebnim je činjenica da se ne radi o još jednom industrijskom pokušaju kopiranja trenda, već o zanatskoj verziji izrađenoj u splitskoj pekarnici Zrno ljubavi, na adresi Kroz Smrdečac 31.
- Mi smo ipak craft pekarnica – sve radimo ručno, bez aditiva i bez umjetnih boja. A i punjenja su domaća, naše slastičarke, nisu nikakve kupovne kreme”, tvrdi Vanja Bezjak, vlasnica Zrna ljubavi.
Što je uopće Cube kroasan?
Kockasti kroasan, poznat i kao Le Cube, izgleda poput savršene kocke – ali izrađen je od klasičnog lisnatog tijesta, poput običnog kroasana. Ono što ga čini drugačijim jest proces izrade.
- Tijesto je isto kao za obični kroasan, ali se peče i fermentira u posebnim kalupima s poklopcima. Mora ostati u formi, ne smije se dizati izvan okvira. Proces traje cijeli dan – tijesto se radi dan ranije, mora se zamrznuti, pa se diže tri sata u fermentacijskoj komori, a onda hladi prije punjenja. To je zaista ručni rad, objašnjava Vanja.
Pet bogatih okusa
Za razliku od verzija koje se prodaju u velikim lancima, u Zrnu ljubavi svaki je Cube kroasan punjen kremama koje priprema njihova slastičarka – od vrhunske bijele čokolade, pravog slatkog vrhnja i džemova. Riječ je o pet kombinacija: borovnica – Ferrero, limun – bijela Lino lada, malina – pistacija, mango – karamela i Snickers (kikiriki i čokolada, koji je, kao i Ferrero, sam za sebe pun pogodak), nabraja Vanja.
- Željeli smo ponuditi nešto za svakoga – i za one koji vole voćne, i za one koji žele čokoladne varijante. Pazimo da ne bude preslatko – kombinacija citrusa s kremom pruža savršenu ravnotežu.
Kroasani su izvana hrskavi i estetski savršeni, a iznutra mekani, zasitni i puni kreme. Lako se režu, mogu se dijeliti, i – kako kaže Vanja – super su i kao poklon.
Craft pristup u svakom detalju
U svijetu prepunom masovne proizvodnje, Zrno ljubavi ne koristi aditive i ostaje vjeran maloj, kvalitetnoj i održivoj izradi.
- Koristimo brašno iz Slavonije iz kamenog mlina, svaki dan nudimo svježe proizvode. Nismo pekara s deset prodajnih mjesta, nego mali obrt koji diše punim plućima. Cijena jednog Cube kroasana je 5 eura, što se nekima može učiniti mnogo – ali, to nije običan kroasan za svaki dan. To je kolač, desert, nešto za gušt. Sve radimo s vrhunskim sastojcima i iskreno – vrijedi svakog centa, govori nam Vanja.
Ustrajnost i ljubav prema zanatu
Zrno ljubavi već tri godine stvara pekarske proizvode prema starim francuskim receptima, a u ponudi su i kruhovi s gorgonzolom i orasima, raženi kruh za dijabetičare, Paris Brest i druge poslastice. Pekar i suvlasnik Bruno Alloro dolazi iz obitelji s dugom pekarskom tradicijom – već je četvrta generacija koja se bavi ovim zanatom. Stoga ne čudi što se u njihovoj pekarnici sve radi po provjerenim, starinskim receptima, bez margarina, konzervansa ili umjetnih dodataka. Umjesto toga koriste isključivo maslac i kvalitetne sirovine od domaćih proizvođača.
- Suprug Bruno radi cijele noći, ja dan. Radimo doslovno non-stop, ali kad vidimo ljude kako se vraćaju, kako nas preporučuju – znamo da smo na pravom putu. Teško je opstati, ali želimo ponuditi kvalitetu. Hvala svima koji nas podržavaju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....