Neki u njoj vide tvrdoglavi korov, a drugima je delicija iz prirode od koje, iako je poprilično gorka, nema slađe. A ona je žutinica, samonikla biljka koju zovu još i cikorija, endivija te divlji radič. Jestiva je cijela, a pritom i ljekovita pa ne samo da vam može obogatiti jelovnik nego i poslužiti kao prirodni lijek za regulaciju šećera u krvi i poboljšanje zdravlja kože, jetre i srca. Bogata je folatima, vitaminima A i K te vlaknima koji su bitni za probavu, dok inulin, kojim obiluje, djeluje diuretski, pospješuje apetit i potiče izlučivanje mokraće.
Njena je vrijednost u gurmanskom i ljekovitom smislu bila itekako poznata našim starima, ali, nažalost, danas je ova zdrava biljka sve manje zastupljena na jelovniku. U namjeri da joj vratimo dio nekadašnje popularnosti ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....