Neki preferiraju tostove u kojima se sir otopio taman koliko treba, drugi pak više bole debeljuškaste burgere, nekima nema do one klasične sendve od kvarta kruha i obilate količine salame i sira, dok postoje i takvi koji će se najprije mašiti za đentilaste kanapeiće od kojih se nitko normalan ne može najesti. Ne spominjemo vam sve ovo kako biste postali još gladniji, nego da vas odmah pripremimo da će biti riječ o malo drugačijem sendviču, jer kao što se iz gore spomenutog može zaključiti, sendvič svatko voli na svoj način.
A Talijani, pored svih onih panina, tramezzina i tome sličnog vole jednu osobitu vrstu sendviča koji u nas gotovo ne postoji i nije nam jasno zašto je tako. Mislimo na sendviče s balancanama.
Balancane, odnosno patlidžani ako baš tako hoćete, su povrće koje je po široko prihvaćenom mišljenju, nekako najbliže mesu, stoga nije baš čudno što kod naših susjeda zna završiti između dvije fete kruha. Koji su put pohane, koji su put pečene na žaru, ponekad su pirjane poklopljene, na dosta ulja i češnjaka, a nekad su usitnjene u namaz nalik ajvaru, ali nikad u ulozi nadjeva za sendvič nisu usamljene, jer Talijani su osmislili puno dobrih načina za napraviti sendvič s balancanama.
Koji put ih kombiniraju sa sirom, koji put s mortadelom i sličnim suhomesnatim delicijama, ponekad im dodaju i drugo povrće poput tikvice, pome i paprike, ponekad su stisnute među tankim fetama kruha nalik na tost, nekad su u ciabatti, nekad su na prepečenom kruhu u stilu bruschette...
Ako vas je ovo zaintrigiralo, nudimo vam nekoliko ideja za sendviče s balancanama.
1. Klasični
Pohane balancane
Svježa mozzarella ili burrata
Prosciutto
Narezana rajčica ili pečena cherry rajčica
Svježi bosiljak
Malo maslinovog ulja i balzamičnog octa
Ciabatta
2. Slojeviti
Pečene balancane
Namaz od pečene paprike i feta sira
Mortadela
Par listova rukole
Tanka kriška pršuta ili dimljenog sira
Fete sira za tost
3. Alla Vege burger
Pohane balancane
Obilata žlica hummusa
Tanko narezani krastavci i crveni luk
Par kapi limunovog soka
Bublica
4. "Parmigiana u pecivu"
Balancana na žaru
Žlica umaka od rajčice
Malo ribanog parmezana
Bosiljak
Sir koji se lijepo topi (jer ovaj sendvič ide u pećnicu)
Somun
5. Mediteranski
Sitno sjeckana i s češnjakom pirjana banlancana
Tapenada od maslina
Narezane sušene rajčice u ulju
Slani inćuni
Tanki sloj kozjeg krem sira
Kruh od kiselog tijesta
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....