Češnjak je nezaobilazan sastojak u gotovo svakoj kuhinji, a ako volite dalmatinsku spizu uvijek bi vam trebao biti pri ruci: bilo da često radite pašticadu, bilo da rado pripremate crni rižot ili pak ribu na gradele, ništa od toga neće vam ispasti baš po guštu ako u kužini nemate malo "luka".
Međutim, koliko god češnjak bio neizostavan sastojak nebrojenih obožavanih jela, mnogima se dogodi da čak i kad misle da ga imaju u najgorem trenutku utvrde da ga - nemaju. Odnosno, imaju ga, ali je isklijao, istrunuo ili se sasušio.
Do toga dolazi zbopg pogrešaka u načinu čuvanja. Ako ga držite u hladnjaku, često prebrzo proklija, a ako stoji na toplom ili na svjetlu, lako se osuši i izgubi aromu. Ključ dugotrajnog i mirisnog češnjaka je u pravilnom odabiru mjesta i uvjeta čuvanja.
Kako čuvati češnjak da ostane svjež mjesecima
Najbolje ga je čuvati na suhom, tamnom i prozračnom mjestu, pri sobnoj temperaturi od 15 do 18 °C. Idealno je da bude u pletenoj košari, mrežici ili papirnatoj vrećici, nikako u plastici, jer vlaga stvara uvjete za truljenje. Češnjeve nemojte razdvajati dok ih ne planirate upotrijebiti – cijela glavica duže zadržava vlagu i eterična ulja koja joj daju miris i okus.
Ako se češnjak počne sušiti, najčešći uzrok je pretopla prostorija ili izloženost suncu, dok proklijavanje obično znači da je bio predugo u hladnjaku. Vlaga i niska temperatura potiču klijanje, pa hladnjak nije prikladan za čuvanje cijelih glavica. Iznimka su očišćeni češnjevi, koje možete držati u hladnjaku nekoliko dana u staklenci prekrivenoj uljem, ali takav češnjak koristite brzo i držite ga zatvorenog.
Ako želite da češnjak ostane svjež i pun arome do nekoliko mjeseci, neka stoji na zraku, u sjeni i bez vlage. Tako ćete uvijek imati pri ruci zdrave, čvrste i mirisne glavice spremne za svako jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....