Savršeni njoki počinju pravim krumpirom, a kod odabira je najvažniji udjel škroba i tekstura mesa. Boja kore igra sporednu ulogu, ali ipak može pomoći u prepoznavanju sorte. Za njoke su najbolje sorte koje su srednje do visoko škrobne, suhe i kremaste, jer takav krumpir daje pahuljasto i elastično tijesto koje se lako oblikuje, dok njoki nakon kuhanja ostaju mekani, ali ne ljepljivi.
Među sortama koje su izvrsne za njoke ističu se Mona Lisa, Adora, Cleopatra i Zorica. Mona Lisa, sa žutom do zlatnožutom korom i kremastim mesom visokog udjela škroba, daje mekane i pahuljaste njoke. Adora svijetlo žute kore i srednjeg do visokog udjela škroba također je odlična za elastične njoke, dok Cleopatra i Zorica pružaju kremastu teksturu i stabilno tijesto.
S druge strane, sorte poput Jaerle, Lisete i Desirée imaju niži udio škroba pa ih je bolje izbjegavati, iako mogu dati dobar rezultat ovisno o uvjetima uzgoja i pripremi njoka.
Osim same sorte i njenih osobina, još neki faktori mogu utjecati na pogodnost krumpira za izradu njoka. Ono što svakako treba izbjegavati je mladi krumpir, ali i onaj krumpir koji je rastao uz (obilnije) navodnjavanje, jer takvi krumpiri dat će gumeno i ljepljivo tijesto. Sorte Jaerlu i Lisetu na našem tržištu naći ćete najčešće kao mladi krumpir jer nisu pogodne za duže skladištenje.
Mnoge od ovih informacija možete lakše saznati kupujete li krumpir izravno od proizvođača, a nije zgoreg naglasiti da se u Dalmaciji može naći zbilja kvalitetan krumpir pa je šteta to ne iskoristiti.
U konačnici, i kod idealnih sorti pravilan omjer brašna, dobro ocijeđen i zgnječen krumpir te nježno miješanje tijesta ključni su za savršene njoke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....