StoryEditorOCM
SavjetiNEKE SU PRAVE, NEKE NE

Cleopatra, Jaerla, Adora, Liseta... Pogledajte koje sorte odabrati za pahuljaste njoke, a zbog kojih ispadnu gumenasti

Piše K. V.
16. kolovoza 2025. - 10:15

Savršeni njoki počinju pravim krumpirom, a kod odabira je najvažniji udjel škroba i tekstura mesa. Boja kore igra sporednu ulogu, ali ipak može pomoći u prepoznavanju sorte. Za njoke su najbolje sorte koje su srednje do visoko škrobne, suhe i kremaste, jer takav krumpir daje pahuljasto i elastično tijesto koje se lako oblikuje, dok njoki nakon kuhanja ostaju mekani, ali ne ljepljivi.

image
Shutterstock

Među sortama koje su izvrsne za njoke ističu se Mona Lisa, Adora, Cleopatra i Zorica. Mona Lisa, sa žutom do zlatnožutom korom i kremastim mesom visokog udjela škroba, daje mekane i pahuljaste njoke. Adora svijetlo žute kore i srednjeg do visokog udjela škroba također je odlična za elastične njoke, dok Cleopatra i Zorica pružaju kremastu teksturu i stabilno tijesto. 

S druge strane, sorte poput Jaerle, Lisete i Desirée imaju niži udio škroba pa ih je bolje izbjegavati, iako mogu dati dobar rezultat ovisno o uvjetima uzgoja i pripremi njoka. 

image
Shutterstock

Osim same sorte i  njenih osobina, još neki faktori mogu utjecati na pogodnost krumpira za izradu njoka. Ono što svakako treba izbjegavati je mladi krumpir, ali i onaj krumpir koji je rastao uz (obilnije) navodnjavanje, jer takvi krumpiri dat će gumeno i ljepljivo tijesto. Sorte Jaerlu i Lisetu na našem tržištu naći ćete najčešće kao mladi krumpir jer nisu pogodne za duže skladištenje.

image
Shutterstock

Mnoge od ovih informacija možete lakše saznati kupujete li krumpir izravno od proizvođača, a nije zgoreg naglasiti da se u Dalmaciji može naći zbilja kvalitetan krumpir pa je šteta to ne iskoristiti. 

U konačnici, i kod idealnih sorti pravilan omjer brašna, dobro ocijeđen i zgnječen krumpir te nježno miješanje tijesta ključni su za savršene njoke.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 18:13