Želite li vrlo ukusan rižot, pažnju trebate posvetiti ne samo kvaliteti i vrsti riže te izboru i kakvoći sastojaka koje riži dodajete, nego i detalju kojeg manje iskusni najčešće zanemaruju, a to je tekućina. Nije stvar samo u količini tekućine kojim ćete podlijevati rižu, nego i o tome kakvu ćete tekućinu koristiti i koje će ona biti temperature.
Što dodati riži za najbolji rižot?
Umjesto vodom, rižot uvijek podlijevajte temeljcem ili juhom, koji moraju biti dobro zagrijani. No, pored ta sva sastojka, u ulozi tekućine mogu se naći vino, prošek, porto ili, zašto ne, prosecco.
Kako bismo vas uvjerili koliko je to važno (i kako je dodatak prosecca dobra ideja), donosimo vam jean recept koji kombinira rižu, prosecco i parmezan. Omiljeni talijanski sastojci u ovom se jednostavnom jelu povezuju u spoj kojem je teško odoljeti pa ne čudi što je risotto al prosecco jedan od njihovih specijaliteta koji se zbog profinjenog okusa često zna naći i na svečanim jelovnicima.
Kakav prosecco staviti u rižot
Pripazite pri izboru prosecca i dajte prednost kvalitetnijim etiketama, izbjegavajte jeftine varijante prepune dodanog šećera i budite sigurni da će vaš rižot, čijim će okusom dominirati parmezan, imati određenu notu koja će dodatno podići ukupni dojam. Svi će vas pitati što ste to dodali...
U nedostatku kvalitetnog originalnog prosecca poslužit će i druga pjenušava vina sličnog okusa.
Rižoto s proseccom
Sastojci:
500 g riže za rižoto
200 g parmezana
200 ml prosecca ili drugog pjenušavog vina
60 g maslaca
3 žlice maslinova ulja
1 luk
povrtni temeljac po potrebi
peršin po želji
sol, papar
Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk pa ga lagano pirjajte u velikoj posudi s maslacem i maslinovim uljem dok ne omekša. Dodajte rižu i kratko je pržite na jačoj vatri, uz miješanje, dok ne postane staklasta.
Ulijte prosecco i nastavite miješati dok tekućina potpuno ne ispari. Posolite i popaprite, zatim nastavite dodavati topli temeljac u malim količinama, svaki put kad riža upije tekućinu.
Pred kraj kuhanja dodajte preostali maslac i maknite s vatre. Umiješajte naribani parmezan i po želji malo nasjeckanog peršina. Poslužite toplo, uz dodatak svježeg papra po ukusu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....