Zimnica je nekoć bila nužnost, danas je većini hobi, no s obzirom na cijene svježih i prerađenih namirnica pripremi zimnice itekako se isplati posvetiti malo ozbiljnije. Jedno od najvažnijih pitanja vezanih uz pripremu zimnice je kako spriječiti kvarenje. Mogu se čuti razni savjeti i trikovi na tu temu i postoji više metoda kako ispravno konzervirati tegle, a uvijek se dobro držati uputa iskusnih domaćica koje su dobro ispraksirale postupak.
Gledajući tradicionalne recepture za džemove mnoge bode u oči visoka količina šećera koju sadrže. U skladu sa suvremenim prehrambenim trendovima mnogi od nas teže nižem unosu šećera pa je očekivano da želimo i manje zaslađen džem, osobito kad se već toliko trudimo oko pripreme zimnice. Tada se često čuje argument da šećera mora biti tako puno jer je konzervans, a smanjimo li ga džem će se brzo pokvariti. Je li to baš tako?
Zimnica s manje šećera?
Zapravo, jest, barem onaj dio u kojem je visok udio šećera konzervans. I to se odnosi na tradicionalne recepture koje su nastale u vremenu kad praksa pasterizacije teglica nije bila raširena, reciklirali su se čepovi koji s vremenom prestanu dihtat pa pasterizacija i nema efekta itd. U tim okolnostima zbilja su potrebni udjeli šećera od oko 60-ak %. No, danas kad smo dobro upoznati s terminom pasterizacije i bez problema je možemo u kućnim uvjetima provesti u djelo, šećer može biti "samo" zaslađivač!
Kad je šećer konzervans on djeluje tako da veže vodu bez koje mikroorganizmi u hrani ne mogu rasti, a da bi vezao dovoljno vode mora ga biti oko 60% u gotovom pripravku. Kad pasteriziramo tegle toplinom uništavamo mikroorganizme (ali ne i sve spore), a osim toga hlađenjem se tegle vakumiraju što spriječava ulazak novih mikroorganizama. Uz to, džemovi su u pravilu kiseli, a kiselost također onemogućava sporama da proklijaju.
Smanjite opasnost od kvarenja zimnice
Dakle, želite li smanjiti udio šećera u vašem džemu slobodno to učinite, odradite li ostatak postupka zatvaranja tegli po "pe-esu" nema straha od kvarenja. No, takav džem će nakon otvaranja imati kraći rok trajanja stoga je uputno pakirati ga u manje teglice koje ćete brzo potrošiti.
Ipak, osim što je u funkciji konzervansa, šećer je zaslađivač i igra veliku ulogu u okusu pa ga ne možemo izbjeći, pa konačan udio u džemu ne bi trebao biti niži od 30 - 40 %.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....