StoryEditorOCM
SavjetiSVE POKVARE

Dvije velike greške zbog kojih se kolač uvijek loše ispeče: provjerite radite li ih i vi, ovaj detalj otkriva sve

Piše T. S. M.
10. ožujka 2025. - 08:10

Možete imati savršen recept, visokokvalitetne sastojke i besprijekornu vještinu izrade slastica, ali vam unatoč svemu tome nešto uvijek može poći po krivu. Jedna od tih stvari tiče se temeljnog elementa većine kolača: biskvita. Ako vam ne ispadne kako treba, nema te kreme koja će to uspjeti zamaskirati - osjetit će se pod jezikom.

Čini li vam se da su biskviti vaša slaba točka i često vam se događa da iz pećnice izađu sa znatnim odstupanjem od očekivanog, nekoliko je stvari koje možda radite pogrešno, a također je nekoliko stvari koje možete popraviti po tom pitanju. Nedavno smo vam otkrili kako će površina vaših biskvita uvijek biti ravna i lijepo ispečena, savjete nam je po tom pitanju dala profesorica slastičarstva pa se vrijedi podsjetiti o čemu je bila riječ (evo vam link), no sad će biti riječi o dnu.

image
Shutterstock

Ako je dno vaših biskvita često nedovoljno pečeno - bilo da je tek ponešto manje prozračno nego biste htjeli ili je gnjecavo - dok jza vrh biskvita nemate zamjerke, dva su moguća razloga zašto se to događa.

Najčešći  je krivac pećnica, bilo da je nedovoljno zagrijana, bilo da neravnomjerno peče. Iako bi bilo lako pretpostaviti da je temperatura na koju ste prethodno namjestili pećnicu postignuta u trenutku kad se ugasilo signalno svjetlo, u praksi zna doći do varijabilnosti. Umjesto da se pouzdate u ispravno funkcionirane pećnice, bolje je uzeti termometar za pećnicu i uvjeriti se da je sve kako treba.

Neravnomjernom pečenju, kojem neke pećnice s vremenom postanu sklone, možete doskočiti tako da kolač u nekom trenutku zarotirate. Ipak, budite na oprezu, jer neke vrste tijesta ne podnose varijacije u temperaturi pa za vrijeme njihovog pečenja nipošto nije dopušteno otvarati vrata (obično su to one s puno bjelanjaka).

Drugi mogući uzrok neravnomjernog pečenja je korištenje neodgovarajuće vrste posude za pečenje. Aluminij je pouzdan materijal za tu svrhu jer dobro provodi toplinu. Za usporedbu, staklu je potrebno više vremena da se zagrije, pa možda neće moći učinkovito ispeći donji dio vašeg kolača istom brzinom kao i gornji. Ako kolače često pečete u staklenoj posudi, pokušajte se prebaciti na aluminijsku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 02:55