Hobotnica se u Dalmaciji smatra velikim specijalitetom, a Dalmatinci su ponosni na svoje umijeće njene pripreme, no unatoč tome mnogi nisu baš potpuno sigurni što točno treba napraviti s obožavanom hobom da bi bila baš za prste polizat. Treba li joj dodati pluteni čep? Treba li "ciljati" samo ženske hobe? Ili su ipak bolje muške?
Nedoumica je puno, a u jednom ih je potezu riješio jedan - kontinentalac. Kontinentalac, ali stručnjak za različite vrste spize. Darko Kontin, spretni fotograf i kuhar, na svom je Instagram profilu objavio zgodan post u kojem je sažeo sve što treba znati o pripremi ovog ukusnog glavonošca.
Uz njegovo odobrenje prenosimo vam objavu kojom je, kako navodi, želio demistificirati hobotnicu kao namirnicu.
"...primijetio sam da se online, čak i u respektabilnim tiskovinama, prodaju potpune bedastoće predstavljene kao profesionalni trikovi za njezinu pripremu.
Kako vam ne bi drugi uništili ovako lijepu i skupu namirnicu svojim netestiranim savjetima, idemo proći par bitnih stvari kada je priprema hobotnice u pitanju.
Prvo, kuhanje s plutenim čepom je mit. I to jedan koji me već godinama živcira. Da je ikad itko skuhao istu hobotnicu paralelno u dva lonca, jednu s čepom i drugu bez, odmah bi vidio da razlike nema. Čep ne radi ništa osim što pluta na površini!
Drugo, čak i svježu hobotnicu vrijedi prvo zamrznuti jer se tako vlakna razbiju i meso omekša. Spol hobotnice? Razlike nema. Starost? Mlađe su “slađe”, ali i velika hobotnica se jednako otapa u ustima ako je dobro pripremljena".
Nakon ovog malog predavanja na vrlo ukusnu temu, Darko je objavio i recept za ukusnu salatu, koji možete pročitati ovdje, a dao je i bonus pro tip za krumpire: "najlakše ih je oguliti ako ih prvo skuhate pa samo prstima skinete kožu. Brzo, čisto i bez nepotrebnog otpada".
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....