StoryEditorOCM
SavjetiKulinarski trikovi

Evo što učiniti ako želite da mrkva ostane svježa: puno dulje traje ako se čuva na ovaj način; ključno je ukloniti ovo

Piše MOZAIK SD
6. listopada 2025. - 09:59

Spremanje povrća za kasniju upotrebu može se činiti jednostavnim, ali to zapravo nije uvijek slučaj, posebno za mrkvu. Možda ste svježu mrkvu pohranili u hladnjaku, a već za nekoliko dana postala je mekana, gumenasta ili mlohava. Vjerojatno niste znali, krivac za to nikada nije bilo susjedno povrće ili temperatura u vašem hladnjaku, već lisnati zeleni vrhovi mrkve.

Iako zeleni vrhovi povrća mogu pomoći da izgleda lijepo i svježe, oni se ponašaju poput malih slamki, izvlačeći vlagu i hranjive tvari iz korijena. To znači da ako ih ostavite pričvršćene, mrkva može izgubiti svoju hrskavost i sladak okus. Bez obzira na to gdje čuvate mrkvu - bilo na pultu ili u hladnjaku - ako joj ne odrežete vrhove, šanse da će dulje ostati čvrsta i ukusna su smanjene, piše The Take Out.

Uklanjanjem vrhova možete sačuvati teksturu mrkve i spriječiti prekomjernu kondenzaciju koja ubrzava kvarenje. Ovo je možda mali korak, ali može napraviti veliku razliku znajući da mnoga kućanstva gotovo stalno imaju zalihe mrkve, jer postoji mnogo načina kuhanja i pripreme obroka s ovom narančastom korjenastom biljkom. 

image
Thilina Kaluthotage/Nurphoto Via Afp

Pravilno skladištenje

Budući da je mrkva među najčešće konzumiranim svježim povrćem u SAD-u, važno ju je pravilno skladištiti kako bi ostala jestiva puno dulje. Iako se ova korjenasta kultura ne kvari tako brzo kao lisnato povrće, njezin rok trajanja uvelike ovisi o tome gdje je čuvate.

Kada se ostavi na pultu, cijela mrkva bez vrha može ostati svježa oko tri dana, posebno ako se ne stavi u istu košaru ili zdjelu s drugim voćem i povrćem koje ima tendenciju oslobađanja plinova, poput jabuka, grožđa i banana. Ako se ostavi dulje, možete očekivati ​​da će klonuti ili početi klijati.

Mrkva može puno dulje trajati ako se čuva u hladnjaku. Prema autoru kuharica Nathanu Lyonu, može se koristiti oko četiri tjedna ako se pravilno čuva u hladnjaku. U međuvremenu, drugi izvori tvrde da može trajati i do osam tjedana.

Kako biste maksimalno produžili svježinu, stavite cijelu mrkvu - oguljenu ili neoguljenu - s uklonjenim vrhom u zatvorenu plastičnu vrećicu prije spremanja u ladicu za povrće u hladnjaku. Lyon također preporučuje da ne perete mrkvu prije spremanja jer višak vlage može uzrokovati prerano kvarenje. Napomena: Nemojte bacati vrhove jer ih i dalje možete kuhati u domaćim umacima i juhama.

image
Philippe Turpin/Photononstop Via Afp
image
Michel Gile/Biosphoto Via Afp

Treba li mrkvu čuvati narezanu ili cijelu u hladnjaku?

Skladištenje cijelih mrkvi gotovo je uvijek bolja opcija ako želite da mrkva ostane održiva dulje vrijeme. Ostajući cijela, može bolje zadržati unutarnju vlagu i strukturu, što joj omogućuje da dulje traje u hladnjaku od prethodno narezanih. Nakon što se mrkva nareže, njezini rubovi će se početi sušiti. Osim toga, na prerezanim površinama mogu se lako razviti bakterije i plijesni, prenosi The Take Out.

image
Artur Widak/Nurphoto Via Afp

Ipak, čuvanje narezane mrkve u hladnjaku može biti praktična i prikladna opcija ako brzo pripremate obroke ili želite imati jednostavne grickalice koje su spremne za jelo. Međutim, budući da se narezana mrkva brže kvari od cijele mrkve, zahtijeva drukčiju tehniku ​​čuvanja.

Prema Nathanu Lyonu, najbolji način da narezana mrkva ostane ukusna barem dva do tri dana jest da je zamotate u vlažni papirnati ručnik prije nego što je pohranite u zatvorenu plastičnu vrećicu u ladici za povrće. Slavni kuhar ne preporučuje stavljanje u zatvorenu posudu napunjenu hladnom vodom, jer to uništava okus i teksturu mrkve.

image
Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 22:00