Spremanje povrća za kasniju upotrebu može se činiti jednostavnim, ali to zapravo nije uvijek slučaj, posebno za mrkvu. Možda ste svježu mrkvu pohranili u hladnjaku, a već za nekoliko dana postala je mekana, gumenasta ili mlohava. Vjerojatno niste znali, krivac za to nikada nije bilo susjedno povrće ili temperatura u vašem hladnjaku, već lisnati zeleni vrhovi mrkve.
Iako zeleni vrhovi povrća mogu pomoći da izgleda lijepo i svježe, oni se ponašaju poput malih slamki, izvlačeći vlagu i hranjive tvari iz korijena. To znači da ako ih ostavite pričvršćene, mrkva može izgubiti svoju hrskavost i sladak okus. Bez obzira na to gdje čuvate mrkvu - bilo na pultu ili u hladnjaku - ako joj ne odrežete vrhove, šanse da će dulje ostati čvrsta i ukusna su smanjene, piše The Take Out.
Uklanjanjem vrhova možete sačuvati teksturu mrkve i spriječiti prekomjernu kondenzaciju koja ubrzava kvarenje. Ovo je možda mali korak, ali može napraviti veliku razliku znajući da mnoga kućanstva gotovo stalno imaju zalihe mrkve, jer postoji mnogo načina kuhanja i pripreme obroka s ovom narančastom korjenastom biljkom.
Pravilno skladištenje
Budući da je mrkva među najčešće konzumiranim svježim povrćem u SAD-u, važno ju je pravilno skladištiti kako bi ostala jestiva puno dulje. Iako se ova korjenasta kultura ne kvari tako brzo kao lisnato povrće, njezin rok trajanja uvelike ovisi o tome gdje je čuvate.
Kada se ostavi na pultu, cijela mrkva bez vrha može ostati svježa oko tri dana, posebno ako se ne stavi u istu košaru ili zdjelu s drugim voćem i povrćem koje ima tendenciju oslobađanja plinova, poput jabuka, grožđa i banana. Ako se ostavi dulje, možete očekivati da će klonuti ili početi klijati.
Mrkva može puno dulje trajati ako se čuva u hladnjaku. Prema autoru kuharica Nathanu Lyonu, može se koristiti oko četiri tjedna ako se pravilno čuva u hladnjaku. U međuvremenu, drugi izvori tvrde da može trajati i do osam tjedana.
Kako biste maksimalno produžili svježinu, stavite cijelu mrkvu - oguljenu ili neoguljenu - s uklonjenim vrhom u zatvorenu plastičnu vrećicu prije spremanja u ladicu za povrće u hladnjaku. Lyon također preporučuje da ne perete mrkvu prije spremanja jer višak vlage može uzrokovati prerano kvarenje. Napomena: Nemojte bacati vrhove jer ih i dalje možete kuhati u domaćim umacima i juhama.
Treba li mrkvu čuvati narezanu ili cijelu u hladnjaku?
Skladištenje cijelih mrkvi gotovo je uvijek bolja opcija ako želite da mrkva ostane održiva dulje vrijeme. Ostajući cijela, može bolje zadržati unutarnju vlagu i strukturu, što joj omogućuje da dulje traje u hladnjaku od prethodno narezanih. Nakon što se mrkva nareže, njezini rubovi će se početi sušiti. Osim toga, na prerezanim površinama mogu se lako razviti bakterije i plijesni, prenosi The Take Out.
Ipak, čuvanje narezane mrkve u hladnjaku može biti praktična i prikladna opcija ako brzo pripremate obroke ili želite imati jednostavne grickalice koje su spremne za jelo. Međutim, budući da se narezana mrkva brže kvari od cijele mrkve, zahtijeva drukčiju tehniku čuvanja.
Prema Nathanu Lyonu, najbolji način da narezana mrkva ostane ukusna barem dva do tri dana jest da je zamotate u vlažni papirnati ručnik prije nego što je pohranite u zatvorenu plastičnu vrećicu u ladici za povrće. Slavni kuhar ne preporučuje stavljanje u zatvorenu posudu napunjenu hladnom vodom, jer to uništava okus i teksturu mrkve.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....