Mnogi od nas jedva čekaju okupiti se oko blagdanskog stola naUskrs. Jedni zbog sirnica, drugi zbog šunke i jaja, treći zbog janjetine, ali ima onih kojima je od svega toga najdraža - francuska. Salata, naravno. Takvima je francuska često i jedina salata koju vole i jedu, ali dobro, nećemo ih osuđivati, jer svi smo zapravo na nju slabi, u većoj ili manjoj mjeri. Ali samo ako je dobro napravljena.
A da bi francuska bila baš dobra, ključno je postići savršen omjer sastojaka. Nitko ne voli kad je bljutava, suha ili kad neki okus previše dominira. Idealno je kada su svi sastojci u savršenoj ravnoteži, tako da svaki zalogaj pruža puninu okusa. Jednako važna je i kvaliteta majoneze, koja sve te slasne sastojke drži na okupu.
Bilo da koristite kupovnu ili domaću, majoneza treba biti kremasta, ali ne previše masna ni previše kisela. Za dodatnu svježinu, neki joj vole dodati malo kiselog vrhnja ili jogurta, a ako je upotpunite malom količinom senfa, okus će biti puno kompleksniji.
Balans između kiselosti i slatkoće ovdje igra još važniju ulogu. Mnogi dodaju naribanu jabuku ili nekoliko kapi limunovog soka kako bi se dobio svjež, osvježavajući okus. Ako se koriste kiseli krastavci, treba paziti da ne nadvladaju ostale sastojke.
Vrlo važan detalj je i način sjeckanja sastojaka. Svi trebaju biti narezani na sitne, ravnomjerne kockice. Time se postiže uprava tekstura, a okusi se bolje povezuju. Osim toga, salata bi svakako trebala odležati u hladnjaku barem nekoliko sati, a idealno preko noći. Tek tada se svi okusi zaista prožmu i salata dobiva onu poznatu dubinu i punoću.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....