Friteze na vrući zrak sve su popularnije, a vjerojatno nećemo pogriješiti prognoziramo li da će im popularnost samo rasti. Potpuno je jasno i zašto - praktične su, štede energiju i omogućuju pripremu hrane uz korištenje neusporedivo manje masnoće. Ipak, trebali bismo se zapitati jesmo li svjesni potencijalnih opasnosti koje nosi njihova upotreba.
U velikom članku objavljenom u britanskom Expressu dr. Richard Anderson upozorava korisnike ovih uređaja na rizike neispravnog rukovanja.
Jedna od najvećih pogrešaka, istaknuo je stručnjak, odnosi se na položaj friteze na vrući zrak.
Ono što je još važnije je držati fitezu dovoljno blizu utičnice, jer bi ju u nju uvijek trebalo uključiti izravno. Koristi li se za uključivanje friteze na vrući zrak u električnu mrežu produžni kabel, snaga električne energije mogla bi biti niža od optimalne pa friteza neće raditi kako treba i mogla bi se pokvariti.
Nadalje, friteze bi trebalo držati na dovoljnoj udaljenosti od zida, jer se na većini friteza ventilacija nalazi na pozadini.
Pored toga, upozorio je stručnjak, treba ih koristiti u dobro prozračenom prostoru, najbolje nedaleko od kuhinjske nape, kako bi se spriječilo pregrijavanje i širenje mirisa, a ako kuhinja nema napu, trebalo bi otvoriti prozore dok je frizeta u uporabi.
Stručnjak je upozorio i na veliku opasnost od korištenja aerosol sprejeva, tekućina i vlažnog tijesta. To je, ako se njega pita, najveći "Ne" kada su u pitanju friteze na vrući zrak.
Uporaba aerosolnih sprejeva može oštetiti neprianjajući sloj u fritezi, tijesto s velikim postotkom vlage se neće ispeći kako treba, a osobitu opasnost predstavlja hrana koja sadrži tekućinu pa je treba izbjegavati pod svaku cijenu. Kako je objasnio, vrući zrak koji kruži oko hrane može uzrokovati njeno prskanje, što nije samo uzrok dodatnog nereda, već može biti i velika opasnost.
Upozorio je i na korištenje odgovarajuće temperature za pripremu pojedinih vrsta hrane te naglasio kako se na taj način smanjuje opasnost od trovanja hranom.
Osim toga naglasio je i kako je temeljito čišćenje friteze nakon svake upotrebe nešto što se nikako ne smije preskakati jer ostaci mrvica mogu zagorjeti i utjecati na okus sljedećeg jela te predstavljaju ozbiljnu opasnost od izbijanja požara.
Savjet koji je dao na kraju mnoge bi mogao začuditi: dr. Anderson poručio je čitateljima Expressa da ne sole hranu prije nego je stave u fritezu jer bi sol mogla uništiti oblogu na unutrašnjosti aparata.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....