Gradske ulice nam se polako, ali sigurno ukrašavaju lampicama i ukrasima, što može značiti samo jedno, bliži nam se najljepše doba godine, ono božićno.
Ovo doba godine često ide ruku pod ruku s kojim kilom viška, a kako i neće kada je to vrijeme najukusnijih, najslađih slastica, tu su medenjaci, orahnjače, torte, sitni keksići, raspucanci, londoneri… Božić je nezamisliv bez kolača, a svaka obitelj ima svoje tajne recepte i trikove koji se prenose s koljena na koljeno.
Ali nećemo se lagati, u svakoj kuhinji zna malo zaiskriti, a kako bi barem malo smanjili blagdansku nervozu, donosimo nekoliko savjeta kojih se valja držati prilikom pečenja.
Prije nego krenete s pečenjem, izvadite i izmjerite sve sastojke i količine koje vam trebaju. Možda zvuči banalno, ali tako ćete izbjeći stres i nervozu kada shvatite da niste umutili jaja, a maslac vam je još uvijek u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Dobra priprema je pola kolača! Tu se krije još jedan savjet, a to je da pripazite na temperaturu sastojaka jer maslac, baš kao i jaja i mlijeko, ne vole temperaturne šokove.
Kada je u pitanju priprema kolača, nema odokativno jer pečenje je precizna znanost u kojoj je tanka granica između suhog i sočnog biskvita. Zato predlažemo da koristite kuhinjsku vagu i važete sve, tekuće i suhe sastojke.
A predlažemo i da upoznate svoju pećnicu jer nisu sve iste. Iako u receptu piše 25 minuta, u vašem slučaju to može biti 20 ili 30 minuta, ovisno o modelu, jačini i starosti pećnice. Najbolje ćete znati sa čačkalicom, ako izađe suha, znači da je kolač gotov i spreman za hlađenje.
Što se tiče samog recepta, pročitajte ga pažljivo i detaljno, obratite pozornost na sve sitnice kao i na korake koji zahtijevaju više vremena (npr. obratiti pozornost na sastojke koji trebaju stajati na sobnoj temperaturi, zagrijati pećnicu, prosijati brašno…). I za kraj, zabavite se i uživajte u pečenju jer žurba i nervoza u kuhinji najčešće rezultiraju greškama…
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....