StoryEditorOCM
SavjetiBlagujte s mjerom

Iza blagdanske trpeze skriva se otpad – Uskrs bez bacanja hrane je moguć! Pogledajte kako iskoristiti baš svaki zalogaj

Piše Stanislav Soldo
20. travnja 2025. - 16:27

Uskrs je jedan od najvažnijih blagdana u godini – vrijeme okupljanja, zajedništva i bogatih stolova. No, iza tradicionalne trpeze često se skriva tamna strana slavlja – pretjerano bacanje hrane. Većina domaćinstava priprema velike količine hrane – šunke, jaja, kolača i mesnih delicija. Iako to simbolizira blagostanje, posljedice su često negativne: višak hrane završi u otpadu, dok se istovremeno mnogi bore s oskudicom i žive na granici siromaštva. Prema izračunima Hrvatske gospodarske komore, uskrsna košarica skuplja je u odnosu na lani, ovisno o regiji i načinu kupnje. Šunka, jaja, mladi luk, rotkvice, sir, kolači i vino – sve ono što simbolizira blagdan, danas ima osjetno višu cijenu. Bogatija košarica ove godine iznosi 435,12 eura (lani 395,55 eura), srednja 256,47 eura (lani 237,47), a skromna košarica 122,76 eura (lani 116,60 eura), što je za mnoge kućne proračune znatno opterećenje.

image
Josko Supic/Cropix

Rizik od siromaštva

Prema Eurostatu, prosječan građanin EU baci oko 131 kilogram hrane godišnje. Iako je Hrvatska nešto ispod prosjeka, sa 71 kilogramom po osobi, i dalje se radi o više od 280 tisuća tona hrane bačene godišnje – često potpuno ispravne i neiskorištene. Istovremeno, gotovo 20 posto kućanstava u Hrvatskoj živi u riziku od siromaštva, a mnogi se svakodnevno oslanjaju na pomoć pučkih kuhinja, Crvenog križa, Caritasa.

Stručnjaci upozoravaju da se upravo tijekom blagdana znatno povećava količina otpada hrane. No, dobra vijest je da se to može izbjeći  bez odricanja uz pravilno planiranje.

Prije nego što krenete u nabavu, sastavite popis jela i popis potrebnih namirnica. Time izbjegavate impulzivne kupnje i bacanje viška. Računajte realne porcije po osobi i uzmite u obzir koliko će gostiju zaista doći, savjetuju stručnjaci.

image
Josko Supic/Cropix

Iskoristi sve – ništa se ne baca!

Blagdanski ostaci ne moraju biti dosadni – naprotiv, mogu postati nova omiljena jela! Od ostataka šunke možete pripremiti quiche, fritaju ili složenac. Francuska salata savršena je u sendviču, a višak kuhanih jaja pretvorite u punjena jaja s avokadom ili curry s jajima.

Kruh koji je ostao dan-dva možete iskoristiti za tople bruschette, pohani doručak ili krušnu salatu. Mnogi ne znaju da se čak i kolači poput sirnice, biskvita i muffina mogu zamrznuti. Isto vrijedi i za kuhanu šunku, koja može poslužiti kao "rezervni ručak" u tjednima koji slijede.

Ako znaš da će hrane ostati, unaprijed pripremi kutije za goste. Gosti će rado ponijeti komad kolača ili sendvič za sutrašnji doručak, a vi nećete gledati kako fini zalogaji završavaju u kanti.

I za kraj – kompostiranje

Kore povrća, ljuske jaja i drugi biootpad lako možete kompostirati, čak i u urbanim uvjetima. Tako i ono što nije jestivo ima svoju svrhu – obogaćuje zemlju za buduće plodove.

Uskrs može biti i svečan i održiv – uz malo truda, dobit ćete više užitka, a manje otpada, jer prava radost blagdana ne mjeri se količinom hrane na stolu.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:36